• De INFINITY collectie van BIGLI

  • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Kosovo stelt grensmaatregelen uit na geweld

  WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 2 augustus 2022 - PRISTINA/BELGRADE - De regering van Kosovo heeft nieuwe grensregels uitgesteld na botsingen in het noorden van het land waar etnische Serviërs wegen blokkeerden en gewapende mannen op de politie schoten. De onrust op de Balkan heeft de bezorgdheid binnen het militaire bondgenootschap van de NAVO en de Europese Unie over een mogelijk nieuw conflict in Europa, dat al met oorlog te maken heeft in Oekraïne, vergroot.

Volgens de nieuwe regels moeten mensen die Kosovo binnenkomen met Servische identiteitsdocumenten deze tijdens hun verblijf in het land laten vervangen door een tijdelijk document. Pristina heeft ook gezegd dat etnische Serviërs met kentekenplaten die door buurland Servië zijn afgegeven, deze binnen twee maanden moeten omwisselen voor Kosovaarse kentekenplaten.Ondanks het feit dat Servië dezelfde eisen stelt als Kosovo, verliepen de pogingen om aan Noord-Kosovo het gezag van Pristina op te leggen niet goed.

De door de NAVO geleide vredesmacht in Kosovo, bekend als KFOR, bestempelde de toestand in het noorden als "behoorlijk gespannen", en getuigen verklaarden dat er zondag op de politie is geschoten. Verschillende Albanezen meldden ook te zijn aangevallen en hun auto's waren aangevallen in de noordelijke regio, die onder grote spanning staat. Elders loeiden luchtalarmsirenes meer dan drie uur lang in Mitrovica, een voornamelijk Servische stad. En Serviërs blokkeerden de wegen bij twee grensovergangen met vrachtwagens, tankwagens en andere zware transportvoertuigen.

Grote groepen plaatselijke Serviërs verzamelden zich ook rond de barricades en waren van plan daar te blijven. De politie verklaarde dat zij twee grensovergangen met Servië had gesloten na het incident, en dat daarbij geen gewonden waren gevallen. De botsingen onderstreepten de lang aanhoudende spanningen in de regio. Kosovo, een klein land met ongeveer twee miljoen inwoners, riep in 2008 de onafhankelijkheid van Servië uit. Maar de etnische Serviërs, die de meerderheid vormen in het noordelijke deel, erkennen het gezag van Pristina niet.

Naar schatting 50.000 Serviërs gebruiken nog steeds kentekenplaten en documenten van de Servische autoriteiten en weigeren de centrale leiding van Kosovo te erkennen. De Servische gemeenschap blijft loyaal aan Servië, dat nog steeds financiële steun verleent.

Binnen de NAVO en de Europese Unie maakt men zich echter zorgen dat hun impasse zou kunnen leiden tot een breder conflict tussen het Albanese Kosovo, waar de moslims de meerderheid hebben, en buurland Servië, een overwegend orthodox-christelijke natie.

Daarom verklaarde de Kosovaarse leiding dat zij na overleg met Amerikaanse en EU-functionarissen heeft besloten de eis inzake documenten, die maandag had moeten worden ingediend, uit te stellen tot 1 september.

Pristina zei ook dat het de Serviërs een overgangsperiode van 60 dagen zou verlenen om Kosovaarse nummerplaten te krijgen, een jaar nadat het de pogingen om die in te voeren had opgegeven als gevolg van soortgelijke protesten. Maar Belgrado beschouwt Kosovo als zijn provincie en weigert de onafhankelijkheid ervan te erkennen. De nationalistische president van Servië, Aleksandar Vucic, zei in een toespraak dat de "sfeer op scherp is gezet" en waarschuwde dat "Servië zal winnen" als Serviërs worden aangevallen in het voornamelijk Albanese Kosovo.

Hij zei: "Er bestaat steeds minder bereidheid om naar onze smeekbeden te luisteren. En mijn verzoek vandaag aan iedereen is om te proberen de vrede te bewaren tegen vrijwel elke prijs. Dus doe ik nog één poging om iedereen, en opnieuw de Albanezen, te vragen bij zinnen te komen. Om de Serviërs te vragen niet in provocaties te trappen en niets te doen wat tot een conflict kan leiden."

President Vucic voegde daaraan toe: "Ik vraag ook aan de vertegenwoordigers van de machtige en grote landen die de onafhankelijkheid van Kosovo hebben erkend, om niet te veel oog te hebben voor het internationaal recht. Geen aandacht te besteden aan de realiteit op het terrein. En niet toe te staan dat hun protégées een conflict veroorzaken."

Maar de premier van Kosovo, Albin Kurti, beschuldigde president Vucic van het aanwakkeren van "onrust". Die woorden weerspiegelden zijn uitlatingen tijdens een eerder interview. "We boeken vooruitgang op het gebied van de rechtsstaat, de bestrijding van corruptie en sociale en economische ontwikkeling, ondanks de problemen met Servië. En dat is de reden waarom de president van Servië in paniek raakt," zei hij.

Beide landen hebben gesprekken gevoerd over het lidmaatschap van de Europese Unie, maar nu de spanningen oplopen, lijkt er in Brussel weinig of geen animo te zijn om hen spoedig tot die rijke club welvarende landen toe te laten treden.

WEGBLOKKADES DOOR SERVIËRS BIJ DE GRENZEN ONDERSTREPEN TOEGENOMEN SPANNINGEN...