Russische muiterij eindigt maar positie Poetin verzwakt
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 26 juni 2023 - MOSKOU/BUDAPEST -- Een muiterij in Rusland die dreigde te escaleren in een staatsgreep en burgeroorlog leek zondag voorbij. Het werd gezien als de belangrijkste uitdaging voor de Russische president Vladimir Poetin sinds hij meer dan twintig jaar geleden aan de macht kwam. Bewoners juichten toen strijders van de Russische huurlingengroep Wagner de zuidelijke stad Rostov aan de Don verlieten.
Hun rebellie eindigde na een Wit-Russische deal met het Kremlin. Volgens de overeenkomst kunnen Wagner-strijders terugkeren naar hun basis en zullen ze niet vervolgd worden. Maar hun leider Jevgeni Prigozjin moet Rusland verlaten en verhuizen naar buurland Wit-Rusland. Inwoners omsingelden zijn auto om hem succes te wensen.
Critici zeggen dat de positie van de Russische president Vladimir Poetin verzwakt is nu Wagner met schijnbaar gemak de controle over militaire faciliteiten in deze belangrijke Russische stad heeft overgenomen. De troepen van Wagner trokken zelfs noordwaarts richting Moskou voordat ze hun opmars staakten om bloedvergieten te voorkomen. En de man achter de opstand, Prigozhin, is vrij nu de aanklacht van gewapende muiterij is ingetrokken, hoewel hij probeerde de militaire leiding van Rusland omver te werpen.
Hij wordt ook gezien als een potentiële rivaal van Poetin in de nabije toekomst.
Hoewel de muiterij nu voorbij is, noemden commentatoren de recente ontwikkeling een vernederende tegenslag voor Poetin, die Prigozjins acties in een televisietoespraak op zaterdag afdeed als "verraad". Prigozhin zei dat hij had gehandeld nadat het Russische leger zijn troepen had aangevallen en eiste gesprekken met de minister van Defensie en anderen.
Hij verweet eerder de leiding van het Russische leger dat ze huurlingen van Wagner die in Oekraïne vochten in de steek hadden gelaten door niet genoeg munitie te leveren. Maar de situatie de-escaleerde na onderhandelingen tussen Prigozhin en de Wit-Russische leider Alexander Loekasjenko, een nauwe bondgenoot van Rusland.
Toch blijven de spanningen hoog in Moskou, de zetel van het Kremlin en de Russische wetgevende macht. Alle massale openluchtevenementen zijn tot 1 juli afgelast in de Russische hoofdstad, wat de resterende veiligheidsproblemen voor het Russische leiderschap onderstreept.
De muiterij heeft ook vragen opgeroepen over de commandostructuur van het Russische leger, waarvan Oekraïne hoopt dat het de Russische troepen zal aanmoedigen om zich over te geven of te vertrekken.
Het Russische leger viel in februari vorig jaar buurland Oekraïne binnen en bezette verschillende regio's met de steun van huurlingen uit Wagner. Maar Moskou faalde in zijn poging om het hele land over te nemen in een oorlog waarbij honderdduizenden mensen gedood en gewond zouden zijn.
ALEXANDER LOEKASJENKO WERD BEKEND DOOR ZIJN DICTATORIALE MANIER VAN LEIDING GEVEN ...