Kosovo stemt te midden van etnische spanningen
WORTY NEWS/DE COUTUREKRANT - PRISTINA/BOEDAPEST - De bevolking van Kosovo begon zondag met stemmen in een verkiezing die volgens analisten een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van het jonge land zou kunnen markeren, omdat het de toekomstige territoriale integriteit in een steeds onstabielere regio zou kunnen bepalen. Toch werd de stemming overschaduwd door etnische spanningen tussen de Albanese meerderheid en de Servische minderheid.
Cameraploegen hebben moeite om een glimp op te vangen van de premier van Kosovo, Albin Kurti, terwijl hij zijn stem uitbrengt in de parlementsverkiezingen van deze kleine maar strategische Balkannatie met 1,6 miljoen inwoners.
Opiniepeilingen suggereerden dat zijn nationalistische Vetëvendosje (zelfbeschikking) partij de meeste stemmen zou krijgen, maar niet genoeg om een meerderheidsregering te vormen.
Toch waarschuwde Kurti al dat hij niet geïnteresseerd was in een coalitie met belangrijke oppositiepartijen, wat duidde op meer politieke onrust in Kosovo. Peilingen lijken aan te tonen dat veel kiezers blij zijn dat Kurti, die sinds 2021 de regering leidt, slaagde waar zijn voorgangers faalden: hij verscherpte de controle van de Albanese meerderheidsregering over een opstandig Servisch gebied aan de noordgrens. De etnisch voornamelijk orthodoxe Servische minderheid in Kosovo wordt geschat op 4 tot 8 procent van de bevolking, en velen blijven loyaal aan Belgrado in plaats van aan Pristina.
Het belangrijkste bolwerk van de lokale Serviërs ligt aan de noordkant van de stad Mitrovica, vlak bij de Servische grens.
Premier Kurti slaagde er onlangs echter in om de politie van Kosovo in te zetten, parallelle instellingen te sluiten en het gebruik van de euro af te dwingen boven de Servische dinar.
En hij voerde met zijn partij campagne om de resterende Servische instellingen in Kosovo te ontmantelen, terwijl hij de reikwijdte van de centrale overheid over gebieden met een Servische meerderheid uitbreidde. Dat baart buurland Servië zorgen, dat de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo in 2008 nooit heeft erkend. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben hun bezorgdheid geuit.
Kosovo houdt ook nauwlettend de volgende zet van de VS Donald J. Trump in de gaten: de laatste Trump-regering steunde een plan dat uiteindelijk de patriciër van Kosovo zou betrekken, dat Servië nog steeds als zijn provincie beschouwt.
Etnische spanningen hebben ontwikkelingen overschaduwd die door de internationale gemeenschap werden verwelkomd, zoals het succes van de regering bij het radicaal terugdringen van de werkloosheid, het verhogen van het minimumloon en het bereiken van economische groei boven het regionale gemiddelde.
Maar nu de etnische onrust toeneemt en Trump in het Witte Huis zit, hebben waarnemers gewaarschuwd dat de VS zelfs zijn vredeshandhavers uit Camp Bondsteel in het zuidoosten van Kosovo zou kunnen terugtrekken, waardoor het land minder veilig zou worden tijdens een cruciaal moment van regionale onrust.