Iraniërs protesteren tegen islamitische heersers
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 10 februari 2025 - PARIJS/TEHERAN — Spontane protesten braken uit in Iran, waarbij mensen "Dood aan de dictator", "Dood aan [Opperste Leider] Khamenei de Moordenaar" en "Dood aan de Islamitische Republiek" riepen rond de 46e verjaardag van de Islamitische Revolutie van 1979, volgens video's die zondag werden gedeeld en door Worthy News werden bekeken.
Getuigen zeiden dat burgers luidkeels hun afkeuring uitten, onder meer vanaf balkons in het westen van Teheran, de hoofdstad, en andere steden zoals Arak in centraal Iran en Kermanshah in het westen, terwijl de autoriteiten de Revolutie vierden met vuurwerk.
De video's, gedeeld door omroep Iran International, kwamen nadat duizenden Iraniërs uit heel Europa zich in Parijs verzamelden om wereldleiders aan te sporen druk uit te oefenen op de heersende geestelijken van de Islamitische Republiek. Het protest van zaterdag in de Franse hoofdstad ontstond terwijl de oppositie van Iran in het buitenland werd aangemoedigd door de val van de Syrische president Bashar al-Assad eind 2024. "In plaats van de mullahs te paaien, zou (de internationale gemeenschap) zij aan zij moeten staan met het Iraanse volk," vertelde Maryam Rajavi, voorzitter van de Nationale Raad van Verzet van Iran (NCRI), tijdens de bijeenkomst.
De NCRI is de politieke vleugel van de Volksmoedjahedien van Iran, die Teheran beschouwt als een "terroristische" groep.
"Zoals Syrië deed met Bashar al-Assad, zal het Iraanse volk zich bevrijden van de mullahs, en dat zal in 2025 zijn," voegde de voormalige premier van België Guy Verhofstadt toe. “De strategie van zelfgenoegzaamheid moet veranderen,” betoogde hij, eraan toevoegend: “Ik denk niet dat het deze keer echt zo zal verlopen als met de Amerikaanse regering.”
“Het Iraanse regime zal vallen zoals het Syrische regime viel, met een snelheid die niemand had kunnen voorspellen,” vertelde de voormalige Syrische rebellenleider Riad al-Asaad de menigte via een videoverbinding. Verschillende sprekers op de bijeenkomst van zaterdag spraken hun hoop uit dat de belofte van de Amerikaanse president Donald J. Trump om "maximale druk" uit te oefenen op Teheran hun zaak zou helpen.
Trump heeft in het verleden fel uitgehaald naar het nucleaire programma van Teheran, maar heeft ook de wens uitgesproken om een vredesakkoord met Iran te sluiten. De politie schatte de opkomst bij de demonstratie in Parijs op ongeveer 6.000. Het gebeurde terwijl Iran nog steeds aan het bijkomen was van een hardhandig optreden tegen landelijke anti-regeringsprotesten waarbij naar verluidt meer dan 500 mensen werden gedood.
De bijeenkomsten begonnen twee jaar geleden na de dood van de jonge Koerdische vrouw Mahsa Amini, die overleed in politiehechtenis nadat ze was gearresteerd omdat ze de islamitische hoofdbedekking, de hijab, niet "correct" droeg.
Begin november vorig jaar ging er een video viraal op sociale media waarin het moment werd vastgelegd waarop de vrouw, genaamd Ahoo Daryaei, zich uitkleedde op een universiteitscampus voordat ze met geweld werd vastgehouden.
Na internationale druk zei de Iraanse rechterlijke macht dat de vrouw in het ziekenhuis was behandeld en later in november naar haar familie was teruggekeerd.
Haar detentie leidde tot internationale veroordeling, waarbij belangenorganisatie Amnesty International één van de partijen was die opriep tot haar onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.
"Aangezien ze naar het ziekenhuis was gestuurd en bleek dat ze ziek was, werd ze overgedragen aan haar familie... en er is geen rechtszaak tegen haar aangespannen," vertelde woordvoerder Asghar Jahangir van de rechterlijke macht aan de media.
Een studentenbeweging publiceerde als eerste de video van de arrestatie, waarin werd gemeld dat Daryaei een woordenwisseling had met veiligheidsagenten over het niet dragen van een hoofddoek, wat ertoe leidde dat ze zich tijdens het gevecht uitkleedde. De Iraanse autoriteiten zeiden destijds dat ze "ziek" was en naar een psychiatrische afdeling was gebracht. Het is niet de eerste keer dat de Iraanse autoriteiten een vrouw die protesteerde tegen de verplichte hijab-wetten, hebben gebrandmerkt als met een psychische aandoening.
Na de arrestatie van Daryaei veroordeelden Iraanse activisten op sociale media wat zij een patroon noemden van het diagnosticeren van vrouwenrechtenactivisten. Een vrouw die in 2018 uit Iran naar Canada vluchtte, zei dat het Iraanse regime haar familie onder druk had gezet om haar geestelijk ziek te verklaren. "Mijn familie heeft het niet gedaan, maar veel families die onder druk staan, doen dat wel, omdat ze denken dat dit de beste manier is om hun geliefden te beschermen," vertelde Azam Jangravi aan de Britse omroep BBC. "Dit is hoe de Islamitische Republiek vrouwen in diskrediet probeert te brengen, door hun geestelijke gezondheid in twijfel te trekken," zei ze, nadat ze was veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor het afdoen van haar hoofddoek tijdens een protest.
Het werd verplicht voor vrouwen in Iran om hun haar te bedekken en zich bescheiden te kleden na de Islamitische Revolutie van 1979. Vrijdag zei de opperste leider van de Islamitische Republiek, Ayatollah Ali Khamenei, dat hij zijn harde beleid zou voortzetten en waarschuwde hij voor onderhandelingen met de Verenigde Staten.
"Je zou niet met zo'n regering moeten onderhandelen; het is onverstandig, het is niet intelligent en het is niet eervol om te onderhandelen," vertelde Khamenei aan een bijeenkomst van de militaire top. In Parijs zei Rajavi tijdens de bijeenkomst dat de "reeks mislukkingen" van de Iraanse regering "de interne facties binnen het regime tegen elkaar heeft opgezet over de vraag of er al dan niet met de Verenigde Staten moet worden onderhandeld."