UNESCO en de EU partners in ethiek voor AI
PARIJS - 27 juni 2023 - UNESCO en de Europese Commissie hebben zojuist een overeenkomst ondertekend om de wereldwijde uitvoering van de UNESCO-aanbeveling over de ethiek van kunstmatige intelligentie te versnellen. Nu de bezorgdheid over generatieve AI toeneemt, zal het partnerschap tussen UNESCO en de Europese Commissie lage-inkomenslanden helpen om hun strategieën en regelgeving op nationaal niveau te helpen verbeteren. De Europese Commissie zal 4 miljoen euro beschikbaar stellen.
Sinds november 2021 biedt de UNESCO-aanbeveling over de ethiek van kunstmatige intelligentie een gemeenschappelijk normatief kader voor alle landen ter wereld. Bijna 30 landen zijn al begonnen met het gebruik van deze aanbeveling om er een nationale wetgeving over op te stellen die ervoor zorgt dat kunstmatige intelligentie de fundamentele vrijheden en mensenrechten respecteert en de hele mensheid ten goede komt.
Natuurlijk zijn alle veranderingen die het gevolg zullen zijn van een vergaande ontwikkeling op basis van AI nog maar heel vaag zichtbaar. Maar juist die onbekendheid leidt tot grote onzekerheid over de gevolgen van alle veranderingen. "Met het oog op de urgente uitdagingen die AI stelt, moeten we sneller handelen door meer steun te geven aan de landen met lage inkomens. Ik prijs het besluit van de Europese Commissie om samen met UNESCO deze landen te steunen door de mobilisatie van experts en de organisatie van opleidingen te financieren. Dit is multilaterale samenwerking op zijn best", zei Audrey Azoulay, directeur-generaal van UNESCO.
Eén van de acties die deze overeenkomst mogelijk maakt, is de oprichting en in werking stellen door UNESCO van een wereldwijde faciliteit van deskundigen, "AI Ethics Experts without Borders" (AIEB), biedt op verzoek ondersteuning en beleidsadvies op maat zodat ook de lidstaten beter in staat worden gesteld om de aanbevelingen uit te voeren.
UNESCO zal een jaarlijks "Global Forum on the Ethics of AI" organiseren als platform voor gestructureerd leren en het delen van wereldwijde beste praktijken tussen AI-stakeholders wereldwijd. UNESCO zal ook een gereedschapskist voor gerechtelijke operatoren over AI ontwikkelen.
De UNESCO-aanbeveling is het eerste universele regelgevende kader waarin de ethiek van kunstmatige intelligentie wordt vastgelegd. Het werd unaniem aangenomen door de 193 lidstaten van UNESCO in november 2021.
Het is gebaseerd op de bevordering en bescherming van mensenrechten, menselijke waardigheid en ecologische duurzaamheid. Het bevordert beginselen zoals verantwoordelijkheid en de rechtsorde, en bevat concrete hoofdstukjes over beleidsmaatregelen die oproepen tot beter databeheer, inclusiviteit en gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen.
DE ROBOT OP DE FOTO KAN SPRONGETJES MAKEN TIJDENS ZIJN WERK IN HET MAGAZIJN ....