Koning met diep gevoelde excuses voor slavernijverleden - 1 -
AMSTERDAM / NEDERLAND -1 juli 2023 - De Koning heeft tijdens een Keti Koti herdenking van het slavernijverleden op diep gevoelde wijze zijn excuses aangeboden voor het vandaag in heel Nederland herdachte slavernijverleden.
Het was duidelijk dat hij niet alleen vanuit zijn vorstelijke positie maar ook persoonlijk worstelt met zijn gevoelens over wat er vroeger mede tijdens de regering van zijn koninklijke voorouders de Oranjes voor ellende is doorgemaakt door de tot slaaf gemaakten.
Het Nationaal Slavernij Monument in het Oosterpark in Amsterdam was omringd door bloemenkransen. Het regende hard maar een enorme menigte bleef vastbesloten zitten schuilend onder hun paraplu. De Koning kwam meteen ter zake. Hij noemde de houding van de regering voor de afschaffing van de slavernij "een misdaad tegen de mensheid".
'De excuses worden door mij intens beleefd,' verklaarde de Koning die daarbij eveneens duidelijk zijn eigen onmacht liet zien over de doorwerking - tot vandaag toe - in generaties geboren na de afschaffing van de slavernij. Hij kondigde aan ook een onderzoek te laten instellen over wat er vroeger gebeurd was en ook hoe de rol van zijn voorouders daarbij was. Het is duidelijk dat het dilemma over wat zich in het verleden heeft afgespeeld slechts ten dele kan worden recht gezet maar dat er door gezamenlijke inspanning een terugkerend gevoel van schaamte en spijt kan worden verwerkt.
Ook al voelen veel mensen zich niet goed over het onrecht dat in het verleden heeft geregeerd, toch is er nu nadrukkelijk en op een sterke wijze besloten het respect voor elkaar - ook voor de benadeelden en de vernederden uit het verleden - terug te veranderen in gelijkwaardigheid en onderling respect. Tijdens de toespraken op Keti Koti werd er daarom vaak herhaald: We zijn allemaal Koningen en Koninginnen. Ofwel: Iedereen is gelijk in waarde. Niemand is minder of meer dan een ander. Dat niemand zich ongemakkelijk hoeft te voelen in aanwezigheid van anderen. Dit thema spreekt moderne mensen met zelfvertrouwen zeer aan.
Het wordt echter wel een probleem als men denkt dat gelijkwaardigheid ook betekent dat wel allemaal hetzelfde moeten zijn of hetzelfde denken. We zijn allen gelijkwaardig maar niet hetzelfde. Ook vroeger in die vreselijke slaventijden zijn er naast ellendelingen ook fatsoenlijke mensen geweest die hun uiterste best deden en vooral ook de helden die het waagden zich vanuit het treurige lot van de tot slaaf gemaakten zich te verzetten. Met een bewonderenswaardige strijd die al dan niet slaagde maar wel geleid heeft tot de dag gebeurtenissen van vandaag.
De dag met de vele prachtig geklede vrouwen en mannen en de aanwezigheid van de vele hoogwaardigheidsbekleders en ambassadeurs van landen en organisaties en andere prominenten die op instemmende wijze het woord voerden en beloofden zowel op lokaal als nationaal niveau vanuit de ervaringen van vroeger met hun uiterste inzet over te schakelen naar respect en onderlinge verbondendenheid.
De tijd heeft al geleerd wat een terechte keuze is. En wie zich daarin niet herkent ... moet het zelf maar weten.