Hongarije: 'EU tot bankroet gedreven'
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 1 juli 2023 - BUDAPEST - De nationalistische premier van Hongarije, Viktor Orbán, zei vrijdag dat zijn regering wil weten "wie er verantwoordelijk is" voor het feit dat de Europese Unie " tot aan de rand van het faillissement is gepusht". In de aanloop naar een EU-top in Brussel, België, plaatste Orbán videobeelden op zijn Facebook-website waarin hij klaagde over de miljardenbegroting van de EU.
"Iedereen heeft op dit moment maar één vraag in Brussel: waar is het geld gebleven?" vroeg hij zich af. Orbán zei dat de uitvoerende Europese Commissie een wijziging van de huidige begroting van het blok van 27 landen heeft voorgesteld. De Commissie "vraagt honderden miljarden meer aan bijdragen van de lidstaten", beweerde de Hongaarse leider. Hij zei dat dit de vraag opriep "hoe het mogelijk is dat de Europese Unie op de rand van een faillissement komt te staan". Orbán merkte op dat volgens het huidige voorstel van de Commissie aan de EU-lidstaten wordt gevraagd om in eerste instantie nog eens 50 miljard euro (54,6 miljard dollar) aan de begroting bij te dragen "zodat ze dit aan Oekraïne kunnen geven".
Hij benadrukte dat dit geld werd gevraagd "terwijl ze geen rekening houden met het geld dat we al hebben bijgedragen" aan de door oorlog verscheurde natie. Orbán stelde de budgettaire dilemma's aan de orde terwijl de Commissie in de aanloop naar de EU-top met een voorstel kwam voor een digitale euro "als aanvulling op contant geld". De impasse over geld ontstond nadat Hongarije, dat een vetorecht heeft over deze kwestie, weigerde om meer EU-financiering voor wapens voor Oekraïne toe te staan. EU-leiders hebben het vermeende pro-Russische beleid van Hongarije veroordeeld, maar Orbán houdt vol dat hij streeft naar een staakt-het-vuren en vredesbesprekingen omdat deze oorlog "niet op het slagveld kan worden gewonnen".
En met tot 200.000 etnische Hongaren die in Oekraïne wonen, waaronder honderden die vechten tegen binnenvallende Russische troepen, bevindt Hongarije zich in een andere positie dan andere EU-landen, legde hij eerder uit. Bovendien is Hongarije sterk afhankelijk van Russische aardgas- en olieleveranties en van de expertise van Rusland bij het uitbreiden van de kerncentrale van het land, aldus Orbáns regering.
Bovendien ligt de oude premier overhoop met Brussel, dat geld weigerde vanwege zijn vermeende autoritaire stijl, de gerapporteerde corruptie en de regeringsovername van kritische media en andere instellingen. Hij zei vrijdag dat het EU-lid Hongarije eist te horen of Brussel meer geld eist om de rente op eerdere EU-leningen te dekken. "Dit zijn de leningen waarvan Polen en Hongarije nog geen cent hebben ontvangen," zei Orbán, verwijzend naar de miljarden aan EU-steun die aan de twee landen zijn opgeschort vanwege zorgen over de rechtsstaat.
Orbán, die zichzelf ziet als een christelijk conservatief, beweert dat zijn regering wordt gestraft door Europa's heersende "links-liberale elite" vanwege haar christelijke pro-familie, anti-oorlog en anti-migratie beleid. Hij benadrukte ook dat het "niet serieus genomen kan worden dat de EU meer geld wil voor migratie, maar dan niet voor grensbewaking, maar om migranten binnen te halen".
Orbán voegde eraan toe: "Eerst en vooral willen we weten waaraan al dat geld dat we tot nu toe hebben bijgedragen, is besteed."
Zijn uitspraken kwamen op het moment dat het leiderschap van de EU onder druk stond van het Europees Parlement om te voorkomen dat Hongarije volgend jaar zes maanden lang het roulerend voorzitterschap van de EU zou bekleden. Het was echter onwaarschijnlijk dat de Europese Raad van de 27 premiers van de EU-lidstaten zou instemmen met een dergelijke maatregel.
Boedapest heeft ook de woede gewekt van NAVO-leden door te weigeren het Zweedse lidmaatschap van de alliantie voor het zomerreces te ratificeren. Zweden had zijn zinnen gezet op toetreding tot de NAVO tijdens de top van de alliantie op 11 en 12 juli, en hoewel het sterke steun heeft van andere leden, waaronder de Verenigde Staten, Turkije en Hongarije, hebben ze tot nu toe de ratificatie tegengehouden.
De regering van Orbán en zijn parlementariërs reageerden woedend nadat Zweden zijn bezorgdheid had geuit over de status van de democratie en de rechtsstaat in Hongarije.
VIKTOR ORBÁN TEGEN BRUSSEL: WAAR BLIJFT DAT GELD ? ...