IMF waarschuwt: Digitale valuta zal contant geld vervangen
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 18 november 2023 - SINGAPORE – Het hoofd van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) heeft de wereld laten weten zich voor te bereiden op de vervanging van contant geld door de digitale valuta van de centrale bank (CBDC’s), ondanks de bezorgdheid dat dit de controle van de overheid over het persoonlijke (financiële) leven van mensen zal vergroten.
IMF-directeur Kristalina Georgieva zei: “CBDC’s kunnen contant geld vervangen, wat duur is om te distribueren in eilandeconomieën.” Tijdens haar toespraak deze week op het Singapore FinTech Festival voegde ze eraan toe: “Ze kunnen veerkracht bieden aan meer geavanceerde economieën. En ze kunnen de financiële inclusie verbeteren waar weinigen een bankrekening hebben.”
Het IMF zei dat meer dan 100 landen CBDC’s onderzoeken – ofwel ongeveer 60 procent van de landen wereldwijd. “Het niveau van de mondiale belangstelling voor CBDC’s is ongekend. Verschillende centrale banken hebben al pilots gelanceerd of zelfs een CBDC uitgegeven”, aldus het IMF in een rapport van september. Critici zijn er niet blij mee en zeggen dat CBDC’s, in tegenstelling tot cryptotransacties, niet veel anonimiteit bieden.
Terwijl cryptocurrency-transacties worden geregistreerd op een anoniem blockchain-systeem, wordt een CBDC-transactie geregistreerd door de centrale bank die deze heeft uitgegeven.
Dit betekent dat een centrale bank volgens deskundigen iedere CBDC-transactie die iemand doet, kan bekijken waar deze is gedaan en hoeveel de transactie waard was.
De Human Rights Foundation (HRF) – een groep die zegt te bestaan om tirannie onder autoritaire regimes te bestrijden – lanceert een tracker waarmee het publiek kan zien welke regeringen met CBDC’s experimenteren.
Tot nu toe kiest meer dan 62 procent van de regeringen de CBDC-weg, en volgens schattingen van het HRF lopen autocratieën voorop, waaronder China, Rusland en Thailand.
De groep vreest dat de nieuwe digitale valuta instrumenten zullen worden voor regeringen om verdere controle over hun bevolking uit te oefenen. “Het geeft regeringen en centrale banken directe toegang tot burgers”, zegt Nick Anthony, een HRF-fellow en beleidsanalist van het Cato Institute.
“Terwijl we op dit moment in veel gevallen een soort luchtspleet van bescherming hebben, dit laatste bastion van de laag van de particuliere sector.”
Maar nu CBDC’s snel worden uitgerold, zijn er vragen gesteld over hoe lang contant geld nog koning zal blijven.
GESCHREVEN MET MEDEWERKING VAN GEORGE WHITTEN