Amerikaanse overheid luistert in het geheim miljoenen telefoons af
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 27 november 2023 - WASHINGTON – Volgens gepubliceerde documenten heeft de Amerikaanse regering elk jaar in het geheim meer dan een biljoen binnenlandse telefoongegevens in de Verenigde Staten verzameld en geanalyseerd. Het programma, voorheen bekend als Hemisphere, wordt beheerd door telecomgigant AT&T en werkt samen met federale, staats- en lokale autoriteiten, meldt Worthy News. Uit een brief die werd verkregen door het toonaangevende Amerikaanse technologietijdschrift WIRED blijkt dat de Data Analytical Services (DAS) werd gebruikt voor het geheime bewakingsprogramma.
Volgens een memo van het Witte Huis verzamelt en analyseert het DAS-programma gespreksgegevens van Amerikaanse politieorganisaties, van lokale politie- en sheriffafdelingen tot Amerikaanse douanekantoren en postinspecteurs in het hele land. Uit documenten blijkt dat het Witte Huis meer dan 6 miljoen dollar heeft gegeven aan het programma dat het mogelijk maakt om gegevens te verzamelen over alle gesprekken die gebruik maken van de infrastructuur van AT&T. De infrastructuur omvat een wirwar van routers en switches die kriskras door de Verenigde Staten lopen, volgens een memo van het Witte Huis.
In een brief aan de Amerikaanse procureur-generaal Merrick Garland uitte de Amerikaanse senator Ron Wyden “ernstige zorgen over de wettigheid” van het DAS-programma. Hij voegde eraan toe dat over de ‘verontrustende informatie’ die hij had ontvangen ‘terecht veel Amerikanen en andere leden van het Congres verontwaardigd zouden zijn’. Die informatie, die volgens Wyden door het Amerikaanse ministerie van Justitie in vertrouwen aan hem is verstrekt, wordt door Washington als ‘gevoelig maar niet geclassificeerd’ beschouwd, aldus bronnen.
Dat betekende dat, hoewel het geen risico voor de nationale veiligheid vormt, het federale functionarissen, zoals Wyden, verboden is dit aan het publiek bekend te maken, aldus de brief van de senator. AT&T weigerde commentaar te geven op het DAS-programma en zei alleen dat het bedrijf wettelijk verplicht is te voldoen aan een wettige dagvaarding.
Nadat het nieuws bekend werd, adviseerde het conservatieve Fox News Channel de lezers op zijn website snel om ‘alternatieve communicatiemethoden te gebruiken’ die niet afhankelijk zijn van de door de regering-Biden gesteunde ‘AT&T’s infrastructuur of het telefoonnetwerk’. U kunt bijvoorbeeld e-mail-, chat- of videogesprekken via internet gebruiken, of u kunt een vaste lijn of een telefooncel gebruiken.
Fox adviseerde lezers ook om de inhoud van telefoongesprekken te ‘beschermen’ met ‘encryptie, die de gegevens zodanig versleutelt dat alleen de beoogde ontvanger deze kan decoderen.’
Er zijn enkele applicaties of ‘apps’ in mobiele telefoons ‘die end-to-end-encryptie bieden voor spraakoproepen’, zoals de messenger-diensten Signal, WhatsApp of Telegram, Fox News en Worthy News.
Een derde manier om je te beschermen tegen telefoontoezicht is het gebruik van privacytools en -praktijken om een digitale voetafdruk en identiteit te helpen verkleinen of verbergen.
Mensen zouden een virtueel particulier netwerk (VPN) kunnen gebruiken, dat een internetprotocol (IP)-adres en -locatie kan maskeren.
Toch werd verwacht dat de onthullingen over grootschalige surveillance zorgelijk zouden worden gevonden door critici, waaronder de voormalige Amerikaanse inlichtingencontractant Edward Snowden. Hij onthulde de omvang van het geheime toezicht door de National Security Agency (NSA) en ontving vorig jaar een Russisch paspoort. De Amerikaanse autoriteiten willen al jaren dat Snowden terugkeert naar de Verenigde Staten om een strafrechtelijk proces te ondergaan wegens spionagebeschuldigingen, maar hem is asiel aangeboden in Rusland, waar hij een Russisch paspoort heeft gekregen.
Bewijs dat de NSA in het geheim een enorme database aan het opbouwen was van Amerikaanse telefoongegevens, waaronder miljoenen mobiele gesprekken, werd gezien als de meest explosieve onthulling van Snowden. Tot dat moment hebben topambtenaren van de inlichtingendiensten er publiekelijk op aangedrongen dat de NSA nooit willens en wetens informatie over Amerikanen heeft verzameld.
Na de bekendmaking van het programma beweerden Amerikaanse functionarissen dat het programma hielp bij de bestrijding van binnenlands extremisme. Ze haalden de zaak aan van vier inwoners van San Diego die ervan werden beschuldigd hulp te bieden aan religieuze fanatici in Somalië. Amerikaanse functionarissen hielden vol dat de vier – Basaaly Saeed Moalin, Ahmed Nasir Taalil Mohamud, Mohamed Mohamud en Issa Doreh – in 2013 werden veroordeeld dankzij spionage door de NSA.
Een rechtbank oordeelde later echter dat deze beweringen "in strijd waren met de inhoud van het geheime document". En de laatste onthullingen zouden naar verwachting nog meer juridische en politieke ruzies veroorzaken.