S. (Sadik) Harchaoui Kreeg Eremedaille Van Huisorde Van Oranje
Sadik Harchaoui, geboren in 1980, kwam in 1980 met zijn familie naar Nederland en voltooide zijn vwo-opleiding aan de Christelijke Scholengemeenschap De Heemgaard in Apeldoorn (1986 - 1992). Hij studeerde vervolgens rechten aan de Universiteit Utrecht, met specialisaties in straf- en privaatrecht (1992 - 1997). Na het afronden van zijn studie begon Harchaoui zijn carrière als rechterlijk ambtenaar in opleiding (RAIO) aan de Arrondissementsrechtbank te Zwolle in 1998. In 2000 werd hij plaatsvervangend Officier van Justitie bij het arrondissementsparket Zwolle-Lelystad.
Parallel aan zijn juridische werkzaamheden was Harchaoui vanaf 1997 als onderzoeker en docent verbonden aan het Willem Pompe Instituut voor strafrechtswetenschappen van de Universiteit Utrecht, waar hij onderzoek deed naar traditionele conflictoplossing bij Berbers en hierop promoveerde. Hij doceerde ook bij de Postacademische Opleiding voor Advocaten (OSR).
Vanaf 2003 maakte Harchaoui deel uit van de raad van bestuur van Forum, waar hij in 2004 voorzitter werd. Tijdens zijn voorzitterschap werd een belangrijk veranderingsproces ingezet om de positie van Forum als onafhankelijk kennisinstituut te versterken.
Harchaoui werd vanaf 2007 voorzitter van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO), waarvoor hij een vergoeding van 33.000 euro per jaar ontving. Hij was tevens betrokken bij organisaties zoals de Taskforce Jeugdwerkloosheid en de Economic Development Board Rotterdam (EDBR), en nam deel aan adviescommissies, waaronder het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en de Adviesraad van ISIM.
Op 4 december 2023 werd Sadik Harchaoui onderscheiden met de Eremedaille voor Voortvarendheid en Vernuft van de Huisorde van Oranje op Paleis Noordeinde. Deze onderscheiding werd toegekend vanwege zijn aanzienlijke maatschappelijke betrokkenheid en decennialange inzet om kansen te creëren en een beter perspectief te bieden. Zijn werkwijze wordt gekenmerkt door gedrevenheid, het samenbrengen van mensen en organisaties, en het behalen van concrete resultaten.
Sinds 2018 is Harchaoui 'chef de mission' van Stichting SchuldenlabNL, waar Koningin Máxima erevoorzitter van is. SchuldenlabNL streeft naar een schuldenzorgvrij Nederland door samenwerking tussen publieke en private organisaties, het opschalen van succesvolle schuldhulpmethoden, en deelname aan landelijke initiatieven zoals de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid