• De INFINITY collectie van BIGLI

 • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

 • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

 • Paul Schulten 40 jaar in het vak

 • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

 • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

 • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

 • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

De majestueuze toegangspoort "Porta Aquileia" tot Palmanova

  Deze majestueuze toegangspoort, de Porta Aquileia 'beschermt' nog steeds Palmanova in het hart van de Italiaanse regio Friulio. De geschiedenis van dit pittoreske vestingstadje werd recentelijk tijdens een onvergetelijke reis ontdekt door onze redacteur Roberto Baake en zijn partner.

Roberto: Een bezoek aan Palmanova blijkt een waar avontuur, vooral voor geschiedenisliefhebbers. Je voelt de magie van het verleden overal om je heen. Het is daardoor een heel meeslepende omgeving want de stad is doordrenkt van geschiedenis en dat maakt een bezoek onvergetelijk... Het komt allemaal door de strategische ligging van Palmanova dat eeuwenlang tal van tumultueuze oorlogen heeft doorgemaakt. Oorlogen die helemaal teruggaan tot het jaar 1420. En pas eeuwen later in 1866 was er eindelijk die hereniging met Italië.

Je betreedt de stad door een stevige en uitdagende toegangspoort die wordt gekenmerkt door het karakteristieke Italiaans design. Bovenop de poort prijkt een uitzichttorentje, een niet te missen krijgshaftige getuige uit spannende rauwe voormalige bewakingstijden. Maar wie dan de ommuurde stad binnen treedt komt allerlei grachten en ravelijnen tegen die uitnodigen tot ontspannen wandelingen langs veel bewaard gebleven historische details.

De vestingstad is gebouwd in de vorm van een 9 puntige ster . een wirwar van straatjes maar je komt altijd weerin det midden uit. in feite enigszins een doolhof, maar zoals het lot het wil, leidt elke weg je toch naar het hart van de stad. Hier, op de Piazza Grande, ontvouwt zich een levendig schouwspel op de maandagen. Dan stallen handelaren van overal uit de regio daar hun waren uit.

Veel aandacht trekt de "Duomo SS Redentore", een kerk aan het plein. De gevel daarvan is versierd met prachtige standbeelden van San Marco, de Verlosser en Santa Giustina.

Boven hen troont de "Gevleugelde Leeuw", een strijdbaar symbool dat de stad vertegenwoordigt maar oorspronkelijk uit Venetië afkomstig was en in deze dagen in het veilige vestingstadje wat minder heldhaftig best een dutje zou mogen doen. De uitbeelding daarvan in de glas-in-lood ramen in de Dom, gekenmerkt door levendige kleuren, tonen nog op indrukwekkende wijze de trotse pracht van deze strijdlustige symboliek.

In de directe omgeving vind je wat horeca en winkels. 

Tijdens het tweede weekend van juli en ook het eerste weekend van september komt de stad in elk opzicht stralend tot leven met de beroemde "Rievocazione Storica". De bevolking viert dan het tot stand komen van de stad Palmanova. Het herdenkt deoprichting ervan in 17e-eeuwse klederdracht. Dat gebeurt in grote stijl met optochten, duellen en vaandeldragers die een heel speciale sfeer creëren voor alle leeftijden.

De rijke geschiedenis van Palmanova wordt hier door de eigen bewoners bepaald niet vergeten. En voor de bezoekers zijn de vele details die daaraan herinneren echo's van vervlogen tijden die er een betoverende en intrigerende reis van maken ...

GESCHREVEN & FOTO DOOR ROBERTO BAAKE