• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Addy showt met koninklijke glamour in Palazzo Brancciato -1-

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Hongaarse liefdadigheidspriester Imre Kozma overleden

imrekozmaWORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 18 october 2024 - BOEDAPEST - Imre Kozma, de priester die via zijn Hongaarse Maltese Liefdadigheidsdienst (MMSZ) tienduizenden Oost-Duitse vluchtelingen hielp redden onder het communisme en talloze anderen tijdens oorlogen en revoluties, is overleden. Hij was 84 toen hij donderdag overleed, aldus de MMSZ.

Als rooms-katholieke priester sinds 1963 richtte Kozma in 1989 de Maltese liefdadigheidsdienst op om te zorgen voor armen, ouderen en daklozen.
In dat jaar bood de liefdadigheidsinstelling zorg aan Oost-Duitse vluchtelingen in “de grootste humanitaire hulpoperatie van Europa”, waarbij Hongarije 48.000 vluchtelingen opnam, voegde de liefdadigheidsinstelling eraan toe.

Velen die ontsnapten uit het door communisten gerunde Oost-Duitsland, of de DDR, bleven op het terrein van zijn kerkcomplex in Boedapest, vanwaar ze hoopten dat de veiligheidstroepen hen niet zouden durven arresteren. Op 14 augustus 1989 gingen mannen en vrouwen uit Oost-Duitsland, op de vlucht voor de 'arbeidersparadijsrepubliek' van atheïstisch leider Erich Honecker, de rooms-katholieke kerk Holy Family binnen in de wijk Zugliget in Boedapest. Verslaggevers herkenden de woorden op het altaar: “Alles wat niet van God is, is waardeloos.”

Barones Csilla von Boeselager, die Kozma op televisie had gezien, kwam uit Duitsland om de priester te helpen en onderhandelde met belangrijke functionarissen namens de Oost-Duitse vluchtelingen.

Ildiko Boeselager vertelde Worthy News&Nieuwspartner De Couturekrant over haar overleden moeder en zei dat het “ongelooflijk was om te zien hoe zij met de wereldpers omging en op de één of andere manier deze kloof tussen wat officiële mensen konden doen, opvulde.”

Hongarije was toen een communistische bondgenoot van de DDR en de ambassadeur van het land vertelde een verslaggever van Worthy News&Nieuwspartner De Couturekrant  dat hij nog steeds hoopte dat de vluchtelingen zouden terugkeren. “Komt u gerust terug,” zei hij. Dat deden ze niet.

De 'Boeselagers' en 'Kosma's' van Hongarije hielden ook wat bekend werd als een 'Pan European Picnic', een vredesdemonstratie aan de Oostenrijkse grens. De gebeurtenis op 19 augustus 1989 zorgde ervoor dat honderden Oost-Duitse vluchtelingen naar Oostenrijk konden vluchten, waar uw redacteur getuige van was.

Kort daarna, op 11 september, volgden tienduizenden Oost-Duitsers toen Hongarije zijn grens met Oostenrijk opende.

Ongeveer 20 jaar later bedankte de toenmalige Duitse bondskanselier Angela Merkel Hongarije voor het openen van zijn grens met Oostenrijk 20 jaar geleden, wat volgens haar het begin was van de ineenstorting van het communisme in Europa en de uiteindelijke val van de Berlijnse Muur.

Kozma's vastberadenheid en christelijk geloof hadden de gebeurtenis geïnspireerd. Voor zijn dood vertelde Kozma aan Worthy News& Nieuwspartner BosNewsLife -dat zijn kerk en organisatie hoop wilden verspreiden onder degenen die in moeilijkheden zaten.

"In elke crisis is er hoop", zei Kozma tijdens dit een interview "Ik denk dat Hongarije met ons Maltese werk wilde helpen een toekomst te creëren niet alleen voor de Oost-Duitse vluchtelingen, maar voor heel Duitsland en voor de rest van Europa."

Miklós Németh, de toenmalige premier van Hongarije, heeft toegegeven dat priester Kozma en andere kerkleden een cruciale rol speelden bij het afbreken van het IJzeren Gordijn, dat decennialang het door de Sovjet-Unie geleide Oosten en Westen van elkaar scheidde. "Onder leiding van pater Kozma, die de leider is van de Maltese liefdadigheidsorganisatie, werd een uitstekende rol gespeeld om de Oost-Duitse vluchtelingen te helpen", legde Németh uit, wiens familienaam ironisch genoeg 'Duits' betekent.
"Beste Imre, na twintig jaar wil ik u bedanken", zei hij tijdens een emotioneel geladen bijeenkomst in Boedapest, bijgewoond door uw redacteur.

Toen communistische dictaturen in heel Oost-Europa begonnen in te storten, haastte Kozma zich in 1989 ook met hulp aan behoeftige nederzettingen en vluchtelingen tijdens de Roemeense Revolutie tegen de Roemeense heerser Nicolae Ceaușescu.

Zijn liefdadigheidsinstelling bood eveneens hulp aan degenen die ontheemd waren geraakt door de nabijgelegen Balkanoorlogen in de jaren negentig tijdens het uiteenvallen van Joegoslavië in afzonderlijke staten. In die tijd onderhandelde hij ook en wist hij de Servische commandant van Vukovar, een belegerde Kroatische stad, over te halen om ouderen en jongeren die in de stad vastzaten, naar Hongarije te laten vluchten. Er vonden hevige gevechten plaats, waardoor de stad in puin veranderde. Wanhopige mensen probeerden het gebied te ontvluchten met hun laatste bezittingen in pick-uptrucks en andere voertuigen.

Ondanks al het lijden inspireerde de nederige Kozma honderden vrijwilligers om zich aan te sluiten bij de inspanningen van MMSZ, geïnspireerd door de slogan: "Beschermd door het geloof ten dienste staan van de armen." Kozma's MMSZ werd uiteindelijk één van de grootste liefdadigheidsorganisaties van Hongarije en bood dagelijkse zorg aan zo'n 17.000 mensen, waarvan de meesten dakloos waren, via zijn netwerk van sociale, educatieve en gezondheidszorgondersteunende instellingen.

Volgens de MMSZ ontving Kozma meer dan 30 prestigieuze prijzen voor zijn werk, waaronder de verkiezing tot Hongarije's "Man van het Jaar" in 1996 en de Hongaarse Orde van Verdienste, de hoge staatsprijs van het Middenkruis in 2003. Maar nadat hij in 1963 tot priester was gewijd, vergat hij nooit zijn nederige begin.

Aanvankelijk volgde naar verluidt slechts één kind zijn bijbelles, maar binnen anderhalf jaar bezochten meer dan honderd mensen zijn lessen. Hij diende van 1968 tot 1977 in de Sint-Petruskerk van Alcantara, beter bekend als de Franciscaner Kerk van Pest. Met zijn preken en missen creëerde hij echter een “centrum van de ziel” dat de kerk vulde met jonge mensen. Dit wekte woede op bij de toenmalige communistische autoriteiten van Hongarije die zich verzetten tegen toegewijde christenen.

In deze jaren ondervroeg de politie Kozma naar verluidt en werden sommige van zijn volgelingen lastiggevallen en uitgesloten van de universiteit. Later werd Kozma “voor straf” naar de Zugliget kerk van de Heilige Familie in Boedapest gestuurd.  De priester gebruikte de kerk echter al snel als basis om generaties Hongaren te inspireren “om het christendom buiten de kerkmuren uit te leven” door middel van jeugd- en gezinspastoraat.

De deelnemers aan zijn lessen werden verplicht om liefdadigheidswerk te doen, wat de basis vormde voor zijn liefdadigheidsorganisatie. Hoewel Hongarije sindsdien een democratisch lid van de Europese Unie en de NAVO is geworden, staat het land nog steeds voor grote economische uitdagingen.

Toch zou Kozma zeggen dat hij hoopt dat “Hongaren hun hart open zullen houden” voor mensen in nood en eveneens het Woord en Geloof zullen bestuderen dat hem inspireerde.