Alexei Navalny begraven in Moskou, duizenden kijken toe
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 1 maart 2024 - MOSKOU – De overleden Russische oppositieleider Alexei Navalny werd begraven op een begraafplaats aan de rand van Moskou na een uitvaartdienst in een kerk en een liefdevolle boodschap van zijn weduwe. Duizenden mensen kwamen vrijdag om hun respect te betuigen aan de Kremlin-criticus die twee weken geleden op 47-jarige leeftijd stierf in een strafkolonie in het Noordpoolgebied, onder volgens zijn aanhangers verdachte omstandigheden. Ongeveer een kwart miljoen mensen bekeken de begrafenis ook op zijn kanaal op de videoservice YouTube, die verboden is in Rusland.
In Moskou hielden betraande menigten bosjes bloemen vast, ondanks de angst voor arrestaties. Sommigen riepen mee met kreten als ‘Rusland zal vrij zijn’, ‘Nee tegen oorlog’, ‘Rusland zonder Poetin’, ‘Wij zullen niet vergeven’ en ‘Poetin is een moordenaar’, verwijzend naar de Russische president Vladimir Poetin. De politie greep niet onmiddellijk in. En toen de menselijke stoffelijke resten van Ruslands meest prominente Poetin-tegenstander onder strenge beveiliging werden begraven, scandeerden de supporters: ‘We zullen je niet vergeten.’
Eerder werden verschillende buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders, waaronder de Amerikaanse ambassadeur, gezien in de buurt van de kerk, terwijl ze de begrafenis bijwoonden. Zijn weduwe uitte haar verdriet online. "Ik weet niet hoe ik zonder jou moet leven", schreef Yulia Navalnaya in een emotionele boodschap aan haar man Alexei. Ze plaatste een afscheidsbericht voor hem op het sociale mediaplatform X, voorheen bekend als Twitter. “Lyosha, bedankt voor 26 jaar absoluut geluk”, schreef Navalnaya, verwijzend naar een bekende korte vorm of bijnaam voor Alexei. “Ja, zelfs in de afgelopen drie jaar van geluk. Uit liefde, omdat je me altijd hebt gesteund, omdat je me zelfs vanuit de gevangenis aan het lachen hebt gemaakt, omdat je altijd aan me hebt gedacht”, zei ze.
‘Ik weet niet hoe ik zonder je moet leven, maar ik zal proberen je daarboven blij voor me te maken en trots op me te maken. Ik weet niet of ik het aankan, maar ik zal het proberen”, beloofde Navalnaya.
De weduwe suggereerde dat beiden elkaar op een dag zeker weer zullen ontmoeten. 'Ik heb zoveel onvertelde verhalen voor je, en ik heb zoveel liedjes voor je bewaard op mijn telefoon, stom en grappig, in het algemeen, om eerlijk te zijn, vreselijke liedjes, maar ze gaan over ons, en ik wilde je laten luisteren naar hen. En ik wilde heel graag zien hoe je naar ze luisterde, lachte en me vervolgens omhelsde.
Ze voegde eraan toe: “Ik hou voor altijd van je. Rust in vrede."
In een video die werd gestreamd vanaf de Borisovskyoe-begraafplaats, bogen Navalny's moeder en vader, Anatoly, zich over zijn open kist om hem voor de laatste keer te kussen terwijl een kleine groep muzikanten speelde.
De rouwenden sloegen een kruis en stapten naar voren om zijn gezicht te strelen voordat een priester zachtjes een witte lijkwade over hem heen legde en de kist werd gesloten, zeiden getuigen.
Staatsmedia besteedden weinig aandacht aan de begrafenis. Het persbureau RIA maakte melding van de begrafenis van Navalny en merkte de aanwezigheid op van buitenlandse gezanten, waaronder de Amerikaanse, Franse en Duitse ambassadeurs. Er werd aan herinnerd dat hij gevangen zat op grond van een groot aantal aanklachten, waaronder fraude, minachting van de rechtbank en extremisme.
Navalny ontkende al deze beschuldigingen en zei dat ze door de autoriteiten waren verzonnen om zijn kritiek op de Russische president Vladimir Poetin het zwijgen op te leggen, een mening die werd gedeeld door de westerse leiders en zijn aanhangers.
Hij was bekritiseerd vanwege zijn nationalistische, anti-migratie en extreemrechtse verleden. In Hongarije weigerde premier Viktor Orbán op te treden tijdens een door de oppositie geïnitieerd moment van stilte voor Navalny, omdat hij zei dat hij niet zou opkomen voor ‘een chauvinist die de Georgiërs ratten noemde’.
Critici zeiden echter dat hij over het hoofd had gezien dat Navalny zich in zijn vroege jaren verontschuldigde voor de retoriek en een stem werd voor de vrijheid in zijn land, wat het Kremlin kwaaad maakte.
Navalny had ook goede relaties met vaak gemarginaliseerde Joodse mensen, waaronder zijn naaste adviseur Leonid Volkov, en leidde massale protesten tegen Poetins vemeende autoritaire stijl.
Hij overleefde een poging om hem in 2020 in Siberië te vergiftigen met wat volgens westerse laboratoria een zenuwgas van Russische makelij was, Novichok.
Navalny zat in de gevangenis sinds zijn verrassende terugkeer naar Rusland na een medische behandeling in Duitsland in januari 2021.
Hij zat gevangenisstraffen van in totaal meer dan dertig jaar uit op beschuldigingen van onder meer fraude en extremistische activiteiten, waarvan hij zei dat ze verzonnen waren om hem het zwijgen op te leggen.
Terwijl de Russische autoriteiten beweren dat hij een ‘natuurlijke dood’ is gestorven, geven westerse leiders, waaronder president Joe Biden, Poetin de schuld van zijn dood.
Tot zijn laatste adem bleef de anticorruptiekruisvaarder hoopvol dat de Russische heersers op een dag zouden worden afgezet: “Ik geloof, ik heb er vertrouwen in, en ik geloof dat zij niet de meesters van ons land zijn, en dat ook nooit zullen worden.”
Vrijdag werd duidelijk dat velen die mening delen en bereid zijn het werk voort te zetten waarvoor Navalny volgens hen de ultieme prijs heeft betaald: met zijn leven.