• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

 • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

 • Paul Schulten 40 jaar in het vak

 • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

 • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

 • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

 • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

 • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

 • Agu presenteert Undyed Bikewear

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Door ‘onbedoelde’ aanval zeven hulpverleners Gaza omgekomen

  WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 2 april 2024 - JERUZALEM/GAZA-STAD – De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag toegegeven dat het leger van zijn land een ‘onbedoelde aanval’ heeft uitgevoerd op ‘onschuldige mensen in de Gazastrook’, waarbij naar verluidt zeven internationale hulpverleners zijn omgekomen. De aanval waarbij personeel van de in de Verenigde Staten gevestigde World Central Kitchen (WCK) om het leven kwam, was voor de hulpverleningsorganisatie  aanleiding om de levering van voedselhulp aan Gaza dinsdag op te schorten. Netanyahu zei dat functionarissen de nachtelijke tragedie "grondig" aan het "onderzoeken" waren en "er alles aan zullen doen om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt". Kort daarna uitte de hoofdwoordvoerder van het Israëlische leger (IDF), admiraal Daniel Hagari, zijn verdriet over “de tragische dood” van WCK-personeel.

“Gisteravond vond er een incident plaats in Gaza dat resulteerde in de tragische dood van medewerkers van World Central Kitchen terwijl zij hun essentiële missie vervulden: het brengen van voedsel naar mensen in nood”, benadrukte Hagari in een Engelstalig commentaar. De slachtoffers waren afkomstig uit “Palestina, Australië, Polen, het Verenigd Koninkrijk” en er bevond zich eveneens een Amerikaans-Canada staatsburger bij, bevestigde de WCK. Hagari zei dat hij “zojuist met de oprichter van WCK, chef-kok Jose Anders, heeft gesproken en de diepste condoleances van de Israel Defense Forces heeft betuigd aan de families en de hele World Central Kitchen-familie.”

Hij beloofde dat “een professioneel leger dat zich inzet voor het internationaal recht, ertoe zal worden verplicht binnen onze operaties grondig en transparant onderzoek te doen.”
Hoewel er nog steeds een Israëlisch onderzoek gaande is, beweerde de WCK al dat haar personeelsleden waren gedood bij een “gerichte luchtaanval” door het Israëlische leger. Het WCK-team reisde in een gedeconflicteerd gebied in twee pantserwagens met het WCK-logo en een ongepantserd voertuig”, legde de liefdadigheidsinstelling in een verklaring uit. “Ondanks de coördinatie van onze bewegingen met het [Israëlische leger] werd het konvooi getroffen toen het het pakhuis van Deir al-Balah verliet, waar het team meer dan 100 ton humanitaire voedselhulp had gelost die via de maritieme route naar Gaza was gebracht.”

Erin Gore, de CEO van de liefdadigheidsinstelling, zei: “Dit is niet alleen een aanval op de WCK, maar ook op alle humanitaire organisaties die werken in de meest verschrikkelijke situaties waarin voedsel wordt gebruikt als oorlogswapen. Dit is onvergeeflijk.” De WCK zei dat de aanval plaatsvond terwijl haar personeel voedsel afleverde van haar laatste zending naar Gaza, waar volgens critici "honderdduizenden Palestijnen" "aan de rand van de hongersnood zijn gebracht" door het Israëlische offensief.

Israël heeft "Hamas-terroristen" en hun bondgenoten de schuld gegeven van het vermeende voedseltekort en gezegd dat deze groepen vaak hulpgoederen afpakken of tegen onbetaalbaar hoge prijzen op markten verkopen.

Maar naarmate de nasleep van de tragedie zich van de ene op de andere dag ontvouwde, groeide de druk van de wereld op Israël met beelden van de lichamen van de doden in een ziekenhuis in de centrale stad Deir el-Balah. Verschillende van hen leken beschermende kleding te dragen met het logo van de liefdadigheidsinstelling.

De lichamen van de hulpverleners werden naar een ziekenhuis in de zuidelijke stad Rafah aan de Egyptische grens gebracht. De stoffelijke overschotten van de buitenlanders zullen uit Gaza worden geëvacueerd en het lichaam van de Palestijnse chauffeur zal worden overgedragen aan zijn familie in Rafah voor begrafenis, volgens functionarissen die bekend zijn met de situatie.
Terwijl er meer bloedige details aan het licht kwamen, bevestigde de Australische premier Anthony Albanese dinsdag de dood van een Australische hulpverlener, Lalzawmi ‘Zomi’ Frankcom, waarbij hij zei dat zijn regering “volledige verantwoordelijkheid” verwacht.

"Dit is een menselijke tragedie die nooit had mogen plaatsvinden. Dit is volstrekt onacceptabel", zei Albanese tegen de media. Albanese benadrukte dat hulpverleners en alle onschuldige burgers "bescherming moeten krijgen."

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski vroeg Israël's ambassadeur in Polen om een dringende verklaring. Sikorski betuigde ook zijn medeleven aan de familie van de gedode Poolse arbeider en aan alle burgerslachtoffers in de Gazastrook.

In Washington D.C. zei Adrienne Watson, woordvoerster van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, dat de Verenigde Staten "geschokt en diep verontrust" zijn door de dodelijke aanval. “Dit is een menselijke tragedie die nooit had mogen plaatsvinden. Dat is volkomen onaanvaardbaar”, zei Albanese tegen de media.

“Humanitaire hulpverleners moeten worden beschermd terwijl zij hulp verlenen die hard nodig is, en we dringen er bij Israël op aan om snel te onderzoeken wat er is gebeurd”, zei Watson op sociale mediaplatform X, voorheen bekend als Twitter.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron zei dinsdag dat de regering van zijn land werkt aan het verifiëren van de gemelde sterfgevallen van Britse staatsburgers tijdens de aanval. “Dit waren mensen die werkten om levensreddende hulp te bieden aan degenen die het hard nodig hebben”, aldus Cameron. “Het is essentieel dat humanitaire hulpverleners worden beschermd en hun werk kunnen uitvoeren.”

Josep Borrell, hoofd buitenlandse zaken van de Europese Unie, veroordeelde de aanval en riep op tot een onderzoek. "Ondanks alle eisen om burgers en humanitaire hulpverleners te beschermen, zien we nieuwe onschuldige slachtoffers," voegde Borrell eraan toe.

De Israëlische regering heeft Hamas de schuld gegeven van het menselijke leed en zei dat het gedwongen was een campagne te starten om "Hamas-terroristen" uit te schakelen na hun aanval van 7 oktober op Israël waarbij 1.200 mensen werden gedood en ongeveer 250 gegijzeld.

Het tegenoffensief van Israël in Gaza heeft meer dan 32.900 mensen gedood, waarvan tweederde vrouwen en kinderen, volgens het Hamas-gezondheidsministerie van Gaza. Het Israëlische leger heeft deze cijfers in twijfel getrokken en zegt dat meer dan een derde van de genoemde doden "terroristen van Hamas" en hun bondgenoten waren.

Toch werd de nachtelijke Israëlische aanval op de WCK-groep door verschillende hulporganisaties gezien als een belangrijke tegenslag voor de inspanningen om hulp over zee te leveren, een route die is ontwikkeld als gevolg van de Israëlische operaties in Gaza.

Cyprus, dat een vitale rol heeft gespeeld bij het opzetten van een zeeroute om voedsel naar het gebied te brengen, zei dat schepen die onlangs aankwamen terugkeerden - met ongeveer 240 ton niet-geleverde hulp.

GESCHREVEN DOOR: STEFAN J. BOS EN GEORGE WHITTEN