• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

 • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

 • Paul Schulten 40 jaar in het vak

 • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

 • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

 • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

 • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

 • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

 • Agu presenteert Undyed Bikewear

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Slowaakse premier brengt Pinksteren in ziekenhuis door

tsjWORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 20 mei 2024 - BRATISLAVA/BOEDAPEST – De populistische premier van Slowakije, Robert Fico, bracht Pinksterzondag nog door in het ziekenhuis, vier dagen nadat hij meerdere keren was neergeschoten bij een moordaanslag, maar kreeg “de positieve prognose” dat hij het zou overleven. Ondanks de schietpartijen, die schokgolven door de hele Europese Unie veroorzaakten, “is het ergste van wat we vreesden voorbij, althans voorlopig”, zei Robert Kalinak, de minister van Defensie van het land.

“Maar zijn toestand blijft ernstig”, voegde hij eraan toe buiten het F.D. Roosevelt University Hospital waar Fico wordt behandeld. Buiten het ziekenhuis hadden massa's mensen zich verzameld met bloemen.

“Zijn toestand is stabiel met een positieve prognose”, kon Kalinak tegen zijn aanhang en verslaggevers over Fico zeggen. Hij herinnerde er aan dat Fuco vier schotwonden had opgelopen, onder meer in zijn maag. Kalinak sprak nadat de vermoedelijke schutter zaterdag verscheen tijdens een hoorzitting in de hoofdstad Bratislava, te midden van groeiende zorgen over de toekomst van de diep verdeelde EU-natie.

Journalisten werden achter een hek vastgehouden door gewapende politieagenten met bivakmutsen en mochten de hoorzitting niet verslaan.

Fico werd verschillende keren van dichtbij neergeschoten tijdens een bijeenkomst in het mijnstadje Handlová, zo'n 150 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bratislava.
Op beelden was te zien dat de schutter pas tegen de grond werd geduwd nadat hij zijn schoten had kunnen afvuren, wat vragen opriep over het veiligheidsniveau waaraan bekende personen in het land worden bloot gesteld nadat er eerder al een onderzoeksjournalist en zijn verloofde werden vermoord.

Fico onderging vrijdag opnieuw een operatie toen het land wankelde door de zwaarste aanval op een Europese leider sinds de moord op de Servische premier Zoran Djindjic in 2003.

De verdachte is een 71-jarige man, geïdentificeerd als Juraj Cintula, een zelfbenoemde schrijver die de Rainbow Literary Club heeft opgericht en eerder als bewaker in een winkelcentrum heeft gewerkt.

Slowaakse media citeerden zijn zoon en zeiden dat zijn vader over een officiële wapenvergunning beschikte.

Cintula zou ook banden hebben met een pro-Russische paramilitaire groepering. De groep, bekend als Slovenskí Branci, werd ervan beschuldigd te hebben geprobeerd jonge mannen in heel Slowakije te rekruteren voor hun organisatie. Op sociale media werd Cintula gezien terwijl hij een toespraak hield naast groepsleden die camouflage droegen.

In de begeleidende tekst, toegeschreven aan Cintula, sprak hij zijn steun uit voor zelfgeorganiseerde milities, die de mogelijkheid zouden moeten krijgen om “de inwoners, het land, de traditie (en) cultuur” te beschermen tegen migranten buiten Europa.

Er verscheen een video waarop te zien was dat de vermeende schutter in hechtenis zat en toegaf dat hij verantwoordelijk was voor de aanval op Fico. Hij zei dat hij het niet eens was met het beleid van de regering, in het bijzonder met wat hij omschreef als de ‘liquidatie’ van de media."
Fico was onder druk komen te staan omdat hij voorstelde om de huidige publieke omroep RTVS te sluiten en te vervangen door wat volgens critici een “spreekbuis” zou kunnen zijn voor Fico en zijn regering.

De premier, die in oktober aantrad nadat zijn centristisch-populistische Smer-partij de algemene verkiezingen had gewonnen, kreeg ook te maken met protesten over plannen om een speciaal openbaar ministerie te sluiten wegens corruptie op hoog niveau.

Bovendien veroorzaakte een wetsvoorstel waarin maatschappelijke organisaties die meer dan 5.000 euro ($5.450) aan internationale financiering ontvangen, worden bestempeld als ‘organisaties met buitenlandse steun’ ook zorgen in de EU en bij niet-gouvernementele organisaties.

De belangenorganisatie Amnesty International Slowakije omschreef het wetsvoorstel als “een nauwelijks verhulde poging om maatschappelijke organisaties te stigmatiseren die kritisch staan tegenover de autoriteiten en hun cruciale werk belemmeren.”

Maar toen de politicus en getrouwde vader van één zondag voor hun leven vochten, maakten kerkleiders van verschillende geloofsrichtingen duidelijk dat ze deze Pinksteren voor zijn volledig herstel zouden bidden.

“Wij veroordelen deze gewelddaad, we bidden voor het herstel van premier Robert Fico, en we nodigen iedereen uit om zich voor dit doel te verenigen in gebed”, zeiden de Grieks-katholieke bisschoppen van Slowakije.

“Dergelijke onrechtvaardigheid en aanval op een overheidsfunctionaris is absoluut onaanvaardbaar vanuit menselijk en christelijk standpunt en wijst op ons onvermogen om verschillende meningen te respecteren en op een beschaafde manier een dialoog te voeren”, voegden ze eraan toe.

Minstens één priester constateerde een toename van het aantal bezoekers na de schietpartij van woensdag, waarbij velen baden voor de 59-jarige politicus en het land waarin 5,4 miljoen mensen wonen.