• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

 • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

 • Paul Schulten 40 jaar in het vak

 • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

 • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

 • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

 • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

 • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

 • Agu presenteert Undyed Bikewear

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Bijna helft van de vrouwen seksueel geïntimideerd op werkvloer

irvigstokDe conclusie van het CNV dat bijna de helft van de vrouwen seksueel geïntimideerd wordt op de werkvloer verwijst naar nare bedreigende situaties. Redenen om maatregelen te nemen. De sfeer op de werkvloer hoort in het algemeen neutraal te zijn maar mensen zijn mensen en soms vindt men elkaar te aardig en wordt de neutraliteit uit het oog verloren.

Dat gebeurt zowel door mannen als door vrouwen maar als het niet om een ontluikende grote liefde gaat maar iets wat één persoon bij een ander probeert of wil afdwingen gaat men te ver. Sommige mensen is dat nooit geleerd of wel geleerd maar hebben niet begrepen dat wat zij beschouwen als heel fijn een ander erg ongelukkig kan maken. Pas als zij deze grenzen begrijpen kunnen zij zich anders opstellen. Het is geen schande om dingen te moeten leren die anderen vanzelfsprekend vinden. En als mensen dat wel gehoord hebben maar  nog vertikken te luisteren moeten de regels hun bij brengen wat wél en wat niet kan. 

Vooral in kleine bedrijven is meer ondersteuning nodig m seksuele intimidatie tegen te gaan. Juist in kleine bedrijven met minder dan tien werknemers komt seksuele intimidatie vaak voor. Dit blijkt uit een recent onderzoek van vakbond CNV over seksuele intimidatie op de werkvloer. 35 procent van de werknemers in deze kleine bedrijven heeft te maken gehad met seksuele intimidatie. Het onderzoek toont een duidelijk verschil tussen mannen en vrouwen.

1 procent van de mannen en 11 procent van de vrouwen hebben seksuele intimidatie door hun leidinggevende meegemaakt. Toch kunnen kleine bedrijven veel doen om de werkvloer veiliger te maken. Dat begint met erkennen dat seksuele intimidatie overal voorkomt, ook bij hen.

De meeste hulpmiddelen en protocollen die zijn ontwikkeld om seksuele intimidatie tegen te gaan, richten zich op grotere bedrijven. Denk aan vertrouwenspersonen of uitgebreide meldprotocollen. In kleine bedrijven is het vaak moeilijker om dit in te voeren, omdat iedereen elkaar kent en er een informele sfeer hangt.

Movisie pleit ervoor dat er meer ondersteuning komt voor kleine bedrijven om seksuele intimidatie tegen te gaan. Deze hulp kan van grotere bedrijven, werkgeversorganisaties voor het MKB of van de overheid komen. De interventies moeten zo ontworpen worden dat ze ook voor kleine bedrijven effectief en toepasbaar zijn.

Grenzen op het werk zijn nodig. Een voorbeeld van zo'n interventie is de web-app van Movisie, Grenzen op het werk . Deze app helpt vooral met het duiden van gedrag: wat maakt dat het grensoverschrijdend is? Door vragen te beantwoorden over een specifieke situatie krijg je tips over wat je moet doen. Het helpt bijvoorbeeld om te begrijpen hoe je je collega kunt ondersteunen in een situatie van grensoverschrijdend gedrag, hoe je met collega’s hierover in gesprek kunt gaan en wanneer je een melding moet maken.
Op die manier kunnen ook kleine bedrijven een veilige werkomgeving voor hun medewerkers creëren.

HET ARTIKEL KWAM MEDE TOT STAND DOOR  SASKIA DARU -  EXPERT VAN MOVISIE

ILLUSTRATIE: IVOR RAY