• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

 • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

 • Paul Schulten 40 jaar in het vak

 • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

 • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

 • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

 • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

 • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

 • Agu presenteert Undyed Bikewear

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

BJP van Indiase premier wint verkiezingen, suggereren exitpolls

indiaWORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 2 juni 2024 -NEW DELHI - De door de Bharatiya Janata Party (BJP) geleide alliantie van de Indiase premier Narendra Modi zou naar verwachting een meerderheid behalen in de nationale verkiezingen die zes weken hebben geduurd en zijn afgerond nadat de laatste van de honderden miljoenen kiezers van het land naar de stembus zijn gegaan.

Lokale media en andere onafhankelijke onderzoeksbureaus  publiceerden exitpolls toen de stemming afgelopen zaterdag eindigde, waaruit een uitkomst naar voren kwam waar minderheden van christenen en moslims bang voor waren. De peilingen waren een referendum over het decennium dat de Hindoe-nationalistische premier Modi aan de macht was, waarvan de officiële resultaten dinsdag worden verwacht.

De verkiezingsmarathon, die uit meerdere fasen bestond, werd beschouwd als één van de meest consequente in de geschiedenis van India: kandidaten trokken het land door, opiniepeilers trokken naar afgelegen dorpen en kiezers stonden urenlang in de rij in de zinderende hitte.                                                                                              

Bijna 970 millioen kiezers - meer dan 10 procent van de wereldbevolking, konden hun stem uitbrengen voor de meer dan 8.300 kandidaten die strijden voor een termijn van vijf jaar in het parlement.

Als de 73-jarige Modi zoals verwacht wint, zal hij de tweede Indiase leider zijn die de macht voor een derde termijn behoudt, na Jawaharlal Nehru, de eerste premier van het land. Zijn alliantie onder leiding van de BJP had de overhand over de brede alliantie van de oppositie, die hen uitdaagde onder leiding van de Congrespartij.

Modi kwam aan de macht en beloofde dat hij de armen zou helpen en India in 2047 tot een ontwikkelde natie zou maken, hoewel dat voor miljoenen mensen een verre droom zal blijven. Zijn beleid zorgde voor steeds meer verdeeldheid omdat de premier ‘polariserende retoriek’ bezigde met toespraken die het lot van de toegewijde christelijke en islamitische minderheden sterk beïnvloedde, aldus waarnemers.

En hoewel christenen 2,3 procent van de Indiase bevolking uitmaken met 22,31 miljoen kiezers, zal hun aanwezigheid beperkt blijven in het nieuwe parlement van dit land met 1,4 miljard inwoners. “Velen noemen [ de beperkte vertegenwoordiging] jammer in een tijd waarin christelijke hulp en hulpverlening gecriminaliseerd dreigen te worden en [christelijke] onderwijsinstellingen bedreigd worden met totale emasculatie,” zei John Dayal, een vooraanstaande activist voor christelijke rechten.

De christelijke gemeenschap “ziet overweldigende problemen, variërend van fysieke vervolging tot het beteugelen van institutionele structuren, waarvan sommige een geschiedenis van 150 jaar oud hebben”, schreef Dayal op The Wire, een toonaangevende, in India gevestigde onafhankelijke nieuwswebsite.

Dayal is secretaris-generaal van de All India Christian Council, een alliantie van christelijke kerkgenootschappen, zendingsorganisaties, instellingen, federaties en christelijke docenten. Hij werd ook uitgenodigd om lid te worden van de Nationale Integratieraad van India, een door de premier geleide groep van hoge politici en publieke figuren die zoekt naar manieren om het ‘communalisme’, het woord dat wordt gebruikt voor etnische en religieuze conflicten, aan te pakken.

Hij beschouwt dit soort initiatieven echter als een vorm van windowdressing door de premier om invloedrijke ‘christelijke’ leiders te bereiken, terwijl er in werkelijkheid niets verandert voor bijbelgelovige christenen in heel India.

Dayal vreest dat de verkiezingsuitslag onderstreept dat minderheden, waaronder christenen, met nog meer spanningen te maken zullen krijgen. “De afgelopen jaren hebben we een verandering gezien in de  politieke struktuur en het religieuze en demografische landschap, wat grote druk legt op religieuze minderheden”, schreef hij in The Wire, de toonaangevende in India gevestigde nieuwssite. “Het heeft de grondwettelijke rechten snel uitgehold en de democratische ontwikkeling van de christenen [en moslims] verstoord.”

Twaalf staten in India hebben wetten tegen bekering, die vaak worden gebruikt om christenen last te bezorgen en aan te vallen, aldus Dayal. “Velen vrezen dat de verkiezingsresultaten ertoe kunnen leiden dat meer staten deze wetten of zelfs de implementatie van een landelijke wet zullen invoeren. Christenen in groepsverband worden geconfronteerd met aanvallen en bedreigingen van activisten van de niet-statelijke bendes van de BJP.”

De christelijke “etnische groep van de Kuki Zho in de staat Manipur heeft het afgelopen jaar angstaanjagend geweld gezien, waaronder verkrachting en moorden, waarbij in totaal meer dan 320 kerken in de Imphal-vallei werden verwoest”, voegde hij eraan toe. Christelijke niet-gouvernementele organisaties “worden bestempeld als organisaties van religieuze bekering en hun licenties worden ingetrokken”, merkte Dayal op.

Hij suggereerde dat verkiezingsprogramma’s en campagnes aantoonden dat de BJP meer op een hindoegod en religie was gericht  dan op Christus.

De algemene verkiezingen van 2024, de 18e sinds de Indiase Republiek werd uitgeroepen, zullen de 543 zetels in de Lok Sabha, het Lagerhuis van het parlement, verdelen. Ongeveer 970 miljoen mensen kwamen in aanmerking om hun stem uit te brengen, waaronder 18 miljoen die dit jaar de leeftijd van 18 jaar bereikten. In 12 staten stemden meer vrouwen dan mannen en onder de geregistreerde kiezers werden meer dan 48.000 “transgenders” voor het eerst geïdentificeerd in een vergelijkbare steekproef in de strikt hindoeïstische natie.

Toch “zijn christenen irrelevant in het electorale landschap van India, vooral de laatste 10 jaar toen ze totaal onzichtbaar werden gemaakt,” zei Dayal.

Modi geniet echter een enorme populariteit onder de Hindoe-meerderheid sinds hij in 2014 aan de macht kwam. Zijn aanhangers beschouwen hem als een selfmade, sterke leider die de positie van India heeft verbeterd en die zijn pro-businessbeleid heeft toegeschreven aan het maken van de op vier na grootste economie ter wereld.

Tegelijkertijd heeft Modi’s hindoeïstische retoriek aanvallen en haatzaaiende uitlatingen tegen minderheden aangemoedigd, met gevolgen voor christenen en moslims, zeggen critici.

Zijn critici zeggen dat de democratie in India wankelt en dat zijn partij te maken kreeg met hevig verzet van de oppositiealliantie en haar belangrijkste gezicht, Rahul Gandhi van de Congrespartij.

Ze hebben Modi aangevallen vanwege zijn hindoe-nationalistische politiek en hopen te kunnen profiteren van de groeiende economische onvrede. Maar terwijl de oppositie erin slaagde kwesties als werkeloosheid en sociale onrust op de lokale agenda te zetten, zal de BJP de meest prominente politieke kracht van India blijven.