• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

 • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

 • Paul Schulten 40 jaar in het vak

 • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

 • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

 • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

 • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

 • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

 • Agu presenteert Undyed Bikewear

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Vice-president van Malawi komt om bij vliegtuigongeluk

chilimaWORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 11 jnui 2024 - LILONGWE - De vice-president van Malawi is overleden na een vliegtuigongeluk, bevestigde de president van de Afrikaanse natie. Een team dat op zoek was naar het vermiste vliegtuig van de Malawische vice-president Saulos Chilima vond het wrak van het vliegtuig in een dicht bos.
De president van Malawi, Lazarus Chakwera, maakte dit bekend tijdens een toespraak op televisie.

Het militaire vliegtuig met aan boord de 51-jarige Chilima en negen anderen verdween maandag nadat de bemanning naar verluidt te horen kreeg dat ze vanwege slecht weer niet in de noordelijke stad Mzuzu mochten landen.

"Het zoek- en reddingsteam heeft het vliegtuig volledig vernield aangetroffen, zonder overlevenden, omdat alle passagiers aan boord bij de botsing omkwamen", zei de president van Malawi, Lazarus Chakwera, tegen zijn land. “Woorden kunnen niet beschrijven hoe hartverscheurend dit is”, voegde hij eraan toe, terwijl hij het ongeval omschreef als een “verschrikkelijke tragedie”. Foto's toonden legerpersoneel dat op een mistige helling stond, vlakbij puin met het registratienummer van het Malawi Army Air Wing Dornier 228-202K vliegtuig.

Eerder dinsdag maakte de Malawi Defense Force bekend dat het drones en minstens 200 soldaten had ingezet om naar het vliegtuig te zoeken in het Chikangawa Forest-reservaat, waar voor het laatst radiosignalen over de verblijfplaats werden ontvangen. Lgercommandant Paul Valentino Phiri zei dat de slechte weersomstandigheden de reddingsoperaties hadden vertraagd.

De dood van Chilima bij een vliegtuigramp volgde op turbulente politieke tijden. Hij werd vice-president in 2014, terwijl hij directeur was van het grootste telecommunicatiebedrijf van het land, Airtel Malawi, de eerste Malawiër die leiding gaf aan de organisatie. Maar vier jaar later kreeg Chilima ruzie met de toenmalige president en beschuldigde de regering ervan niet genoeg te doen om de corruptie te bestrijden en sommige mensen te beschermen.

Volgens de Malawische wet kan de president de vice-president niet ontslaan, en Chilima weigerde af te treden ondanks het publiekelijk uitdagen van zijn regering. ater vormde hij zijn politieke partij, de United Transformation Movement (UTM), waarin hij opriep tot radicale verandering en hervormingen in het land. Hij stelde zich in 2019 kandidaat voor het presidentschap als kandidaat van de partij, maar werd derde. Het Hooggerechtshof van Malawi heeft de stemming vervolgens nietig verklaard vanwege wijdverbreide gemelde onregelmatigheden.

Het was de eerste keer in Afrika dat een rechtbank een verkiezingsuitslag vernietigde, waarna de zittende president in een herhaling ervan werd verslagen. Chilima werkte samen als running mate van Lazarus Chakwera in de historische herhaling van 2020. Chakwera, die tweede werd in de in opspraak geraakte peiling van 2019, werd met veel succes tot president gekozen, en Chilima werd zijn vice-president.

Maar de vice-president zou al snel te maken krijgen met beschuldigingen van corruptie, waar hij zich tijdens de vorige regering zo tegen had verzet, merkten waarnemers op. Hij werd in 2022 gearresteerd op grond van beweringen dat hij geld had ontvangen in ruil voor het beïnvloeden van de toekenning van overheidscontracten – wat hij ontkende. De president ontsloeg andere functionarissen die naast hem werden genoemd.

Omdat hij de vice-president niet kon ontslaan, beloofde Chakwera dat hij tijdens zijn rechtszaak geen officiële taken meer aan Chilima zou delegeren. Maar de aanklacht werd vorige maand zonder opgave van redenen ingetrokken. Critici zeiden dat het besluit vragen opriep over de behandeling van corruptiezaken in Malawi.

Vóór zijn rol als politiek zwaargewicht in Malawi bekleedde Chilima andere hogere functies in het bedrijfsleven, onder meer bij Coca-Cola en Unilever.

Hij was econoom en behaalde een doctoraat in kennismanagement. Tijdens zijn regeringsperiode was hij ook de minister die verantwoordelijk was voor economische planning en hervormingen in de publieke sector.

Chilima werd geboren op 12 februari 1973 in het district Ntcheu in centraal Malawi. Hij laat zijn vrouw Mary en twee kinderen, Sean en Elizabeth, achter.

De regering zei dat hij zou worden herinnerd als een “performer”, “workaholic” en “een uitblinker” in een tijd waarin de natie van 22 miljoen mensen wordt geconfronteerd met uitdagingen zoals toenemende armoede in de steden en wijdverbreide corruptie.