• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Addy showt met koninklijke glamour in Palazzo Brancciato -1-

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Het Buitenland: Nederland eert vermoorde onderzoeksjournalist

peterrWORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 15 juli 2024 - AMSTERDAM — Nederland heeft een standbeeld onthuld ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries, de Nederlandse onderzoeksjournalist die drie jaar geleden werd vermoord.

Op het monument in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam staan ​​twee bronzen wijzers met de titel 'Tegen alle stromingen' erop.

Burgemeester Femke Halsema zei tijdens de ceremonie dat het monument niet alleen de verslaggever en zijn werk herdenkt, maar er ook voor moet zorgen dat de “onmenselijke misdaad” van zijn moord niet wordt vergeten. De moord zal volgens haar 'decennia lang verbijsterend blijven'. ‘We willen bovenal zijn werk, zijn strijd voor gerechtigheid, zijn kritische en onafhankelijke houding, zijn geestkracht en gevoel om onbevreesd te blijven eren als leidraad voor onze stad en onze inwoners”, aldus Halsema.

Het monument voor De Vries is gemaakt door kunstenaar Rini Hurkmans. Er staan twee bronzen handen ​​op het Leidseplein waar de studio's waren gevestigd van televisieprogramma RTL Boulevard waar De Vries gastspreker was kort voordat hij werd neergeschoten.

Vorige maand heeft een Nederlandse rechtbank zes mannen veroordeeld in verband met de moord op de 64-jarige De Vries, die in juli 2021 dodelijk werd neergeschoten in een Amsterdamse straat toen hij het tv-station verliet.

Negen mannen – leden van een georganiseerde misdaadgroep die zich op De Vries richtte vanwege zijn betrokkenheid bij een moordzaak, meldden de Nederlandse autoriteiten – werden gearresteerd en aangeklaagd.

Aanklagers eisten levenslange gevangenisstraffen voor de drie hoofdverdachten, waaronder de schutter en chauffeur van de vluchtauto, en drie tot 21 jaar voor zes anderen die volgens hen verband hielden met de moord.

Na een zwaar proces van drie jaar veroordeelde de rechtbank zes van de negen mannen op basis van verschillende aanklachten. De drie hoofdverdachten kregen geen levenslange gevangenisstraf, maar twee van hen werden veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf en de ander tot 26 jaar. Een zevende man werd eveneens veroordeeld tot slechts vier weken gevangenisstraf wegens drugsbezit. Twee anderen werden vrijgesproken.

De brute moord veroorzaakte schokgolven door de Nederlandse samenleving, die sins lange tijd bekend staat om haar liberale houding.

Zijn moord lokte veroordelingen uit van koning Willem-Alexander, het hoofd van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en vervolgens premier Mark Rutte, die het ‘een aanval op de vrije journalistiek noemden die zo essentieel is voor de democratie’.

De Vries was een begrip in Nederland en presenteerde van 1995 tot 2012 zijn eigen televisieprogramma over spraakmakende misdaadzaken.
Duizenden rouwenden stonden urenlang in de rij om hun respect te betuigen bij zijn openbare herdenking.

Ook bij de onthulling van het beeld waren velen aanwezig. “Een mooiere plek konden we ons niet wensen”, zegt Kelly de Vries, de dochter van de misdaadverslaggever.

Het kunstwerk herinnert aan de ideeën van De Vries en zijn strijd voor mensen die hulp nodig hadden tegen onrecht. Het beeld toont de leefregels van De Vries in 41 talen. “Wij zijn ervan overtuigd dat het monument hem ook met trots gedragen zou hebben”, aldus Kelly de Vries. “Mijn hart doet pijn van verdriet, maar vooral van trots. Hij was werkelijk uniek”, besloot ze haar toespraak.

“Ik hoop dat het mensen aan het denken zet”, aldus Royce de Vries, de zoon van Peter.

De dood van Peter R. De Vries onderstreepte de onzekerheid over de veiligheid van degenen die onderzoek doen naar de misdaad in het land. De afgelopen jaren hebben criminelen een advocaat en getuigen vermoord die betrokken waren bij bendegerelateerde zaken.

MEER AANVALLEN

Politici, advocaten en filmmakers zijn ook het doelwit. Verschillende mensen staan ​​nu onder politiebescherming en de regering heeft niet-gespecificeerde veiligheidsmaatregelen aangekondigd.

Maar sinds de moord op De Vries groeit de bezorgdheid dat het leven in Nederland, lange tijd een baken van vrijheid, nooit meer hetzelfde zal zijn voor degenen die meningen uiten of gevoelige kwesties onderzoeken.

De Vries werd in 1983 beroemd nadat hij verslag deed van de ontvoering van een erfgenaam van Heineken-bierbrouwer, een miljonair. In 2008 won De Vries een Emmy Award voor een tv-programma over de Amerikaanse tiener Natalee Holloway. In 2005 verdween ze tijdens een vakantie op het Nederlands Caribische eiland Aruba.

Meer recentelijk begon De Vries een staatsgetuige te adviseren in het proces tegen een vermeende misdaadbendebaas die beschuldigd wordt van talloze moorden.

Ondanks talloze doodsbedreigingen door de jaren heen bleef De Vries verhalen vertellen over gangsters en drugsbaronnen.

Kort voor zijn dood gaf hij in een Nederlands radioprogramma toe dat hij altijd over zijn schouder keek, vernam Worthy News&Nieuwspartner De Couturekrant. “Natuurlijk probeer ik deze bedreigingen met een korreltje zout te nemen. Ik geef er de voorkeur aan als mensen mij bloemen sturen in plaats van bedreigingen. Maar dit hoort bij de job”, aldus De Vries.

“Wij, misdaadverslaggevers, zijn de soldaten aan de frontlinie. Dus dit hoort erbij”, voegde hij er destijds aan toe. “Natuurlijk wen je nooit aan bedreigingen, maar het hoort bij ons werk. Ik ben niet bang, maar wel alert en let beter op mijn omgeving.”

Goed kijken was niet genoeg. Het enige dat overblijft zijn zijn standbeeld en herinneringen.