Nederlands Openluchtmuseum ontvangt de Klusbus van Bram
Het Nederlands Openluchtmuseum ontvangt op dinsdag 28 januari een ‘klusbus’ voor zijn collectie. De bus, een Mercedes Vito, is jarenlang gereden door Bram Boerdijk, eigenaar van Tangram Klussenbedrijf in het Brabantse Son. Niet alleen de bus, maar ook al zijn gereedschap, kleding, administratie en foto’s van zijn werk zijn overgedragen.
Doel van de verwerving is aan toekomstige generaties te kunnen tonen hoe in Nederland aan het begin van de 21ste eeuw professioneel werd geklust. Boerdijk had ruim 18 jaar zijn klusbedrijf en ging vorig jaar met pensioen.
Het Openluchtmuseum ontvangt de gehele inhoud van de wagen (gereedschappen, materiaalvoorraden enz, in totaal zo'n 4.000 voorwerpen). Bij 70 voorwerpen heeft Boerdijk aangegeven waar voor welke klus hij deze heeft gebruikt mét een foto of een filmpje. Van 600 klanten heeft hij (geheel geanonimiseerd) een spreadsheet gemaakt en van alle 900 klussen die hij tussen 2006 en 2024 deed ook nog een overzicht, inclusief het aantal uren of dagen dat hij aan elke klus besteedde en een nadere omschrijving van die klus.
Uit dezelfde periode bewaarde hij (ook geanonimiseerd) 1.750 facturen. En tenslotte nog ruim 10.000 foto’s, filmpjes, notities en verslagen én al zijn bedrijfskleding. Om deze klusbus ongeschonden door te geven aan volgende generaties zal deze worden opgeslagen in het CollectieCentrum Nederland in Amersfoort.
In het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem staat de geschiedenis van het alledaagse leven centraal. In het museum beleven bezoekers hoe mensen door de eeuwen heen woonden, werkten en leefden. Bezoekers kunnen het gesprek aangaan met de presentatoren op verschillende locaties. Al meer dan 100 jaar zet het museum zich in om de waarde van ambachten te tonen. Ervaren en beleven staan daarbij centraal.
De ambachtspresentaties in het museum tonen vakmanschap uit het verleden en heden en laten de bezoekers de meerwaarde van ambacht in deze tijd ervaren. Het museum prikkelt alle zintuigen.
Het Openluchtmuseum bestaat uit een museumpark en de Canon van Nederland. De Canon van Nederland is een (interactieve) overzichtstentoonstelling van 50 ‘vensters’ (thema’s) over de Nederlandse geschiedenis.
De overkoepelende historie in de Canon van Nederland wordt verbonden met de geschiedenis van de gewone Nederlander in het museumpark.En daar past de klusbus heel goed bij.
FOTO: DE KLUSBUS WAARIN BRAM ALS ZEER CAPABELE KLUSSER MENIG PROBLEEM WIST OP TE LOSSEN ...
WAAR ZOUDEN WE ZIJN IN NEDERLAND ZONDER HULPVAARDIGE KLUSSERS? ... DAAROM VERDIENEN ZIJ EEN PLEK IN DE GESCHIEDENIS....