Nederland en Duitsland onder druk door dodelijke mesaanvallen
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 4 februari 2025 - BERLIJN/AMSTERDAM/BOEDAPEST — Regeringen in Nederland en Duitsland stonden maandag onder druk om de instroom van migranten uit voornamelijk islamitische landen te stoppen, nu er meer details naar buiten kwamen over dodelijke mesaanvallen waarbij kinderen omkwamen.
In Nederland maakte de politie bekend dat ze een man met de Marokkaanse en Nederlandse nationaliteit hebben aangehouden die ervan verdacht wordt een 11-jarig meisje dodelijk te hebben neergestoken in de Nederlandse stad Nieuwegein.
Het meisje werd zaterdag om 15:00 uur lokale tijd op straat aangevallen en artsen konden haar leven niet redden, aldus rechercheurs. In eerdere rapporten werd de man ten onrechte geïdentificeerd als afkomstig uit Syrië, voegde de politie toe. “In de directe omgeving heeft de politie op basis van informatie van omstanders en anderen een 29-jarige verdachte aangehouden”, aldus een verklaring van de regiopolitie Utrecht.
De autoriteiten gaven geen motieven op voor de aanval, maar de politie zei dat ze onderzoek deden naar meldingen dat de verdachte zich de week voor de aanval “verward” had gedragen. Omwonenden zeiden dat ze “al enige tijd bezorgd waren over het gedrag van de man en dat er drie klachten over hem bij de politie waren binnengekomen.”
Het gedode meisje en haar familie "kwamen uit Eritrea, en het meisje vierde vrijdag haar 11e verjaardag", aldus buren.
De politie vertelde tijdens een Nederlands radioprogramma ook dat het meisje mogelijk een "willekeurig" slachtoffer was.
In buurland Duitsland, de grootste economie van Europa, kreeg de ooit geïsoleerde, fel anti-migratiepartij Alternative für Deutschland of Alternative for Germany (AfD) maandag meer steunbetuigingen, ondanks zorgen over pro-nazi-standpunten binnen haar gelederen. Peilingen suggereren dat de AfD één van de grootste partijen van het land zou kunnen worden, temidden van toenemende woede over geweld in verband met moslim asielzoekers.
De Duitse politie onthulde dat ze een 28-jarige Afghaanse man hebben aangehouden voor een mesaanval in een park in de Duitse stad Aschaffenburg op 22 januari, waarbij twee mensen omkwamen, waaronder een peuter. Met nog minder dan een maand te gaan in een campagne voor vervroegde verkiezingen die werd gedomineerd door debatten over immigratie- en asielbeleid, veroordeelde de bondskanselier van het land, Olaf Scholz, dit als een "terreurdaad".
De politie meldde dat een tweejarige jongen en een 41-jarige man die naar verluidt het kind probeerden te helpen, werden gedood. Twee andere slachtoffers raakten ernstig gewond bij de steekpartij, waarvan het motief niet direct duidelijk was, voegde de politie toe. Volgens lokale media had de aanvaller het gemunt op een groep kinderen uit een kinderdagverblijf die in het park waren.
De verdachte woonde in een asielzoekerscentrum in de omgeving, meldde nieuwssite Der Spiegel. Andere media meldden dat de man was behandeld voor "psychologische problemen".
Verkiezingsleider Friedrich Merz, leider van de centrumrechtse Christlich Demokratische Union (CDU), zei dat hij diep geschokt was door het geweld. "Dit kan niet langer doorgaan", benadrukte hij in een verklaring. "We moeten en zullen de wet en orde herstellen."
Alice Weidel, medevoorzitter van de extreemrechtse Alternative für Deutschland, die op de tweede plaats staat in de peilingen, plaatste op het socialemediaplatform X: "Remigratie nu!" verwijzend naar de zeer controversiële oproep van haar partij voor massale deportatie van migranten en asielzoekers. Beide partijen hebben niet uitgesloten om samen te regeren, en de AfD steunde de voorstellen van de CDU voor strenge migratieregels. Volgens de politie liepen er zondag minstens 160.000 mensen in de Duitse hoofdstad Berlijn en andere steden om te protesteren. Organisatoren zeiden dat er 250.000 mensen deelnamen aan de demonstratie in Berlijn.
Maar in Hongarije kondigde de fel anti-migratie premier Viktor Orbán maandag het bezoek van AfD-leider Alice Weidel aan Hongarije aan op sociale media. "Berlijn is altijd al een stad van muren geweest. Het is tijd om er weer één af te breken," zei Orbán op het socialemediaplatform X. Orbán vertelde de Zwitserse krant Neue Zuercher Zeitung dat Weidel zelf het initiatief had genomen voor haar bezoek aan Hongarije.
"De AfD zou 20 procent van de stemmen kunnen krijgen [bij de Duitse nationale verkiezingen op 23 februari]. Als de leider met mij wil praten, waarom zou ik dan nee zeggen?" citeerde de krant hem in een interview. Het succes zou een afspiegeling zijn van het succes van de Nederlandse anti-islamitische Partij Voor de Vrijheid (PVV), die de grootste partij in Nederland werd en nu deel uitmaakt van de regering.
De AfD kreeg ook steun van de Amerikaanse miljardair Elon Musk, een adviseur voor overheidsefficiëntie van de Amerikaanse president Donald J. Trump.
De partij ontving ook een ongekend bedrag van 5 miljoen euro ($ 5,2 miljoen) aan financiële donaties, aangekondigd in het Duitse parlement, de Bundestag, op maandag.
De Duitse Bundestag maakte bekend dat de AfD op 1 februari de grootste donatie ooit ontving, 2,3 miljoen euro ($2,4 miljoen), van een extreemrechtse Oostenrijkse politicus. Dat volgde op twee bijdragen van Duitse zakenlieden in januari, met een totaal van bijna 2,5 miljoen euro ($2,6 miljoen).
Elk bedrag was afzonderlijk groter dan het totaal aan verklaarde donaties dat de partij in een willekeurig jaar van haar 10-jarige geschiedenis ontving, aldus ambtenaren.
Musk, 's werelds rijkste man, steunde de AfD vóór Trumps inauguratie op 20 januari.
De opkomst van de AfD heeft echter ten minste enkele Joodse mensen maar ook anderen er aan herinnerd dat Björn Höcke, leider van de AfD-partij in de deelstaat Thüringen, twee keer een boete heeft gekregen van een Duitse rechtbank voor het gebruiken van een verboden nazistische slogan. De zin "Alles voor Duitsland" ("Alles für Deutschland") was een slogan van de nazi-stormtroepen en gegraveerd op hun dolken.
Alexander Gauland, een medeoprichter van de AfD, voormalig partijleider en huidig parlementslid, heeft zich bij verschillende gelegenheden beziggehouden met het trivialiseren van de Holocaust. In een toespraak in 2018 tot de jongerenafdeling van de AfD zei hij: "Hitler en de nazi's zijn slechts wat vogelpoep in meer dan 1000 jaar succesvolle Duitse geschiedenis." Gauland zei in 2017 ook dat Duitsers "trots moeten zijn op de prestaties van Duitse soldaten in twee wereldoorlogen."
AfD-leiders hebben ook gedreigd Duitse burgers van niet-etnisch-Duitse afkomst te deporteren, door te zeggen: "De islam hoort niet thuis in Duitsland. De AfD ziet de verspreiding van de islam en de aanwezigheid van meer dan 5 miljoen moslims, waarvan het aantal voortdurend groeit, als een groot gevaar voor onze staat, onze samenleving en ons waardensysteem."
AfD-leden werden ook ontmaskerd als deelnemers aan een geheime bijeenkomst van extreemrechtse extremisten in november 2023 in Potsdam, waaronder de Oostenrijkse neonazi Martin Sellner, die een massadeportatieplan voor buitenlanders en "niet-geassimileerde" Duitsers besprak als onderdeel van de strategie van AfD, mocht het land worden gekozen om Duitsland te besturen. Na de onthulling van de geheime bijeenkomst ontkenden AfD-politici aanvankelijk deel te nemen. Toch begonnen ze slechts enkele weken later actief campagne te voeren met de slogan "remigratie", wat de term was die tijdens de bijeenkomst werd gebruikt voor het massadeportatieplan.
Het vooruitzicht dat de AfD deel zou gaan uitmaken van een regering, bracht een 99-jarige Holocaust-overlevende ertoe zijn federale orde van verdienste terug te geven aan de Duitse president. Deze actie van Albrecht Weinbergs gebeurde nadat een anti-immigratiemotie in het parlement werd aangenomen met de steun van de AfD.
Weinberg, wiens ouders werden vermoord in Auschwitz, vertelde de krant The Guardian hoezeer hij "geschokt" was. Hij voegde toe: "Ken je de Duitse geschiedenis? Weet je dan hoe sommige mensen die zich in 1933 voordeden als democraten, het juridische, politieke proces misbruikten om aan de macht te komen? Wat er woensdag in de Bundestag gebeurde, deed me denken aan Duitsland in 1933, hoe [Adolf] Hitler en de nazipartij erin slaagden om via legitieme middelen aan de macht te komen."
Analisten zeggen echter dat hoewel de meeste Duitsers niet willen dat het land terugkeert naar het antisemitische nazitijdperk, er oprechte bezorgdheid is over het extremisme onder moslimmigranten na het recente dodelijke geweld, waaronder steekpartijen en andere aanvallen.