Ridderlijk bouwen zodat IEDEREEN echt meetelt
Nederland heeft een groot tekort aan toegankelijke woningen voor mensen met een beperking of chronische ziekte (zo’n 2,5 miljoen inwoners). Op donderdag 6 februari lanceren Ieder(in) en Cliëntenbelang Amsterdam op de BouwBeurs de Leidraad Toegankelijk Bouwen.
Dit online stappenplan helpt woningcorporaties, architecten, gemeenten en andere partijen in de bouwketen bij het bouwen van woningen die geschikt zijn voor iedereen. Zodat iedereen echt meetelt.
‘Veel woningen zijn ontworpen voor de gemiddelde mens’, zegt projectleider Claartje Sadée. ‘Het is op de huidige woningmarkt al moeilijk om een woning te vinden, maar als je een beperking hebt al helemaal. Dat moet echt veranderen.’
Denk voor het samenstellen van een diverse woomgroep in ieder geval aan:
Mensen in een rolstoel (handrolstoel en elektrisch)
Mensen met een energie/mobiliteitsbeperking
Mensen die slechtziend zijn
Mensen die blind zijn
Mensen die doof of slechthorend zijn
Mensen met een licht verstandelijke beperking
Neurodiverse mensen
Naasten van mensen met een (ernstige) verstandelijke beperking of dementie
Op maandag 3 februari overhandigde het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) de nieuwe toegankelijkheidsnorm (NEN 9120) aan Mona Keijzer, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Maar alleen die toepassen is niet voldoende, zeggen betrokken toegankelijkheidsadviseurs en architecten zoals Séverine Kas en Ed Bijman.
Volgens hen is toegankelijkheid geen afvinklijstje, maar zou het als vanzelfsprekend in het ontwerp meegenomen moeten worden. Daarom pleit de Leidraad Toegankelijk Bouwen om bij (nieuw)bouwprojecten vanaf het begin een toegankelijkheidsadviseur en ervaringsdeskundigen te betrekken.
Voor iedereen in de bouwketen.
In de leidraad is aan alle partijen in de bouwketen gedacht: van architecten tot gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars. Met het doorlopen van zeven ‘bouwstenen’ krijgen zij handvatten voor een inclusief bouwproces. Van het maken van een participatieplan tot het borgen van toegankelijkheid in strategie en beleid.
‘Je kunt makkelijk al een paar eerste stappen zetten’, zegt projectleider Claartje Sadée. ‘Zoals een bijeenkomst met ervaringsdeskundigen, die kunnen vertellen wat voor hen belangrijk is om goed te wonen. Vaak leidt dat tot nieuwe inzichten bij bouwpartijen.’
De Leidraad Toegankelijk Bouwen is ontwikkeld door Ieder(in), de landelijke belangenorganisatie voor mensen met een beperking en/of chronische ziekte, en Cliëntenbelang Amsterdam. Bij de ontwikkeling van de leidraad werd een klankbordgroep van organisaties en experts op het gebied van bouwen, wonen en toegankelijkheid betrokken.