'Werkgever moet meer doen aan vrouwengezondheid'
Wereldgezondheidsdag op 7 april staat dit jaar in het teken van de gezondheid van moeders en hun baby's. Op de Nederlandse werkvloer krijgt vrouwengezondheid helaas nog niet de aandacht die ze verdient.
Vrouwen verzuimen volgens cijfers van het CBS 46 procent meer dan mannen. Meer aandacht voor vrouwspecifieke gezondheidsthema's is daarom niet alleen een kwestie van sociale rechtvaardigheid, maar ook van economische logica.
Een deel van het verschil in ziekteverzuim tussen mannen en vrouwen komt door ziekte tijdens zwangerschap en na de bevalling. Daarnaast kunnen vrouwenspecifieke gezondheidsproblemen, zoals klachten rond menstruatie en menopauze ook leiden tot meer verzuim of minder werkplezier en productiviteit.
Door aandacht te besteden aan vrouwengezondheid kan een werkgever bijdragen aan een betere werkomgeving en tegelijk beter presteren.
Werkgevers kunnen op veel manieren investeren in vrouwengezondheid. Interne expertise op het gebied van vrouwengezondheid kan vrouwen op de werkvloer ondersteunen en bewustzijn en openheid creëren bij HR en management.
Flexibele werktijden kunnen verlichting brengen bij zorgtaken. De mogelijkheid tot thuiswerken kan helpen bij het omgaan met menstruatie- of menopauzeklachten, evenals koele rustruimtes.
Extra begeleiding na zwangerschapsverlof kan de terugkeer naar werk vergemakkelijken. Investeren in vrouwengezondheid door de werkgever is niet alleen een sociale verantwoordelijkheid, maar ook een strategische keuze.
Gezonde medewerkers zijn duurzamer inzetbaar, verzuimen minder, ervaren meer werkgeluk en werken productiever. Een inclusief gezondheidsbeleid draagt bovendien bij aan een sterker werkgeversimago; een cruciale factor bij het werven en behouden van medewerkers.
AUTEUR: SUZANNE VAN PELT - FOTO: JOSHUA ROOD
- SMART HEALTH -