Nederland kampt met antisemitismecrisis
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 25 april 2025 - AMSTERDAM — Een nieuw rapport waarschuwde donderdag dat Nederland te maken heeft met een "antisemitismecrisis", waarbij het aantal aanvallen op Joden recordhoogtes bereikt. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), de waakhond van de Joodse gemeenschap, documenteerde vorig jaar "421 antisemitische" aanvallen, waarmee het vorige record uit 2023 met 11 procent werd overtroffen.
De gegevens weerspiegelen "een antisemitismecrisis die crisisbeheersingsmaatregelen vereist", schreef het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), dat het rapport publiceerde. Eddo Verdoner, Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding van de Nederlandse overheid, noemde de realiteit die in de gegevens wordt weerspiegeld "schandelijk", maar voegde eraan toe dat antisemitisme steeds openlijker wordt getolereerd omdat daders zich er niet langer voor schamen.
"Ik hoor hartverscheurende verhalen van kinderen, studenten en volwassenen die worden lastiggevallen en bespot vanwege hun Joodse identiteit. Ze verbergen een Davidster, durven geen keppeltje te dragen of verzwijgen hun Joodse achtergrond uit angst", schreef Verdoner in reactie op het CIDI-rapport.
Verschillende gewelddadige incidenten, waaronder die opgenomen in het jaarverslag, vonden plaats op 7 en 8 november 2024.
Op die data namen honderden moslimmannen deel aan een reeks aanvallen op Israëliërs die in Amsterdam waren voor een voetbalwedstrijd tussen Maccabi Tel Aviv en een lokale ploeg. Bij het coördineren van de aanvallen op chatplatforms en online noemden verschillende daders de actie een "Jodenjacht" en gebruikten ze antisemitische retoriek.
Het incident, de grootste gecoördineerde pogrom tegen Joden in Europa sinds de Holocaust, schokte Nederlandse Joden en anderen. De aanvallen onderstreepten voor velen zowel de mate van vijandigheid jegens Joden binnen de moslimimmigrantenpopulatie als het vermogen van de daders om technologie te gebruiken om aanvallen in realtime te coördineren en tegelijkertijd de autoriteiten te omzeilen.
"De meest dramatische toenames werden waargenomen in de openbare ruimte, waar het aantal antisemitische incidenten met 45 procent steeg", aldus het CIDI in een verklaring over het rapport, gepubliceerd op de nationale herdenkingsdag van de Holocaust in Israël.
Het vandalisme gericht op Joods eigendom nam met 44 procent toe, waaronder het afrukken van mezoeza's van deurposten en het ontheiligen van Joodse begraafplaatsen en monumenten. In hetzelfde gebied zouden Joodse studenten universitaire colleges vermijden uit angst voor vijandigheid. Van 2012 tot 2022 bedroeg het jaarlijkse gemiddelde aantal antisemitische incidenten dat door het CIDI werd gedocumenteerd 138. In de afgelopen twee jaar is het aantal meldingen met 305 procent gestegen, aldus het CIDI.
"Zichtbaar Joodse personen werden steeds vaker het slachtoffer van verbaal geweld, bedreigingen en intimidatie", aldus het rapport.
Het CIDI drong er bij de Nederlandse regering op aan een krachtiger en consistentere aanpak te hanteren in de strijd tegen antisemitisme. Nederland, waar de nazi's en hun handlangers tijdens de Holocaust minstens 75 procent van de ongeveer 140.000 Joodse bevolking vermoordden, telt nu ongeveer 40.000 Joden.
Even vooruit: "We mogen deze golf [van antisemitisme] niet normaliseren", zei een woordvoerder van het CIDI in een verklaring over het rapport, waarin hij waarschuwde tegen het uitsluitend vertrouwen op Holocaust-educatie. CIDI stelde voor om strenger te handhaven op scholen en online platforms en "de financiering te beperken van instellingen die Joodse kunstenaars discrimineren".
Het voegde eraan toe dat de overheid "extremistische groepen die haat aanwakkeren" moet bestrijden met "een zerotolerancebeleid ten aanzien van antisemitische uitlatingen en geweld" en "verplichte transparantie over online overtreders".