Begrafenis Paus Franciscus zaterdag in Vaticaanstad
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 22 april 2025 - VATICAANSTAD — Het lichaam van wijlen paus Franciscus zal woensdag worden overgebracht naar de Sint-Pietersbasiliek om daar opgebaard te liggen tot zijn begrafenis op zaterdagochtend, zo maakte het Vaticaan bekend.
Eerder, op woensdag, zou de kist met het lichaam van de paus worden gedragen vanuit de kapel van "Casa Santa Marta", het gastenverblijf waar hij verbleef, naar de aangrenzende "Sint-Pietersbasiliek, zodat de gelovigen hem eer kunnen bewijzen", legde het Vaticaan uit. De uiteindelijke begrafenis van paus Franciscus, die op Paasmaandag plotseling overleed op 88-jarige leeftijd, zal zaterdag leiders van over de hele wereld aantrekken.
De Amerikaanse president Donald J. Trump, die herhaaldelijk met de paus in conflict was over immigratie, zei dat hij en zijn vrouw naar Rome zouden vliegen voor de dienst. Onder de andere aanwezige staatshoofden bevonden zich Javier Milei, de president van Franciscus' geboorteland Argentinië, de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, aldus een bron op zijn kantoor.
Paus Franciscus overleed maandag onverwacht aan een beroerte en een hartstilstand, aldus het Vaticaan. Daarmee kwam een einde aan een vaak turbulente regeerperiode waarin hij herhaaldelijk botste met conservatieve traditionalisten en opkwam voor de armen en gemarginaliseerden, aldus kerkelijke waarnemers.
Terwijl de katholieke wereld in rouw was, kondigde het Vaticaan dinsdag aan dat de uitvaartmis van paus Franciscus "zal plaatsvinden op zaterdag 26 april 2025 om 10.00 uur [lokale tijd] op het Sint-Pietersplein." Kardinaal Giovanni Battista Re, deken van het College van Kardinalen, "zal de mis voorgaan, die zal worden geleid door patriarchen, kardinalen, aartsbisschoppen, bisschoppen en priesters van over de hele wereld", aldus de website Vatican News.
Op dinsdag gaf het Vaticaan foto's vrij van Franciscus gekleed in zijn gewaden en liggend in een houten kist in de kapel van de Santa Marta residentie, waar hij woonde tijdens zijn 12-jarige pausschap. Zwitserse bewakers staan aan weerszijden van de kist.
Franciscus heeft dit duidelijk uitgelegd in het voorwoord dat hij op 7 februari schreef voor een boek in het Italiaans van kardinaal Angelo Scola, “emeritus aartsbisschop van Milaan”, getiteld "In afwachting van een nieuw begin. Beschouwingen over de oudere leeftijd."
Paus Franciscus benadrukte dat in een wereld die geobsedeerd is door uiterlijke schoonheid, ouder worden en de dood "niet het einde van alles is, maar het begin van iets" voor hen die geloven. "Jezus", zei hij, "geeft ons een troostende zekerheid: de dood is niet het einde van alles, maar het begin van iets.
Het is een nieuw begin, zoals de titel wijselijk benadrukt, want het eeuwige leven, dat zij die liefhebben al op aarde beginnen te ervaren binnen de dagelijkse taken van het leven, is het begin van iets dat nooit zal eindigen."
En: "Juist daarom is het een 'nieuw' begin, omdat we iets zullen beleven wat we nog nooit eerder ten volle hebben beleefd: de eeuwigheid", voegde hij eraan toe.
Hoewel hijzelf al kwetsbaar was, zei de overleden paus dat "ouderen zich moeten realiseren dat te midden van de hectiek van onze samenlevingen, die vaak gewijd zijn aan het vluchtige en de ongezonde smaak voor uiterlijke schijn, de wijsheid van grootouders een lichtend baken wordt, licht werpt op onzekerheid en richting geeft aan kleinkinderen, die uit hun ervaring iets 'extra's' kunnen putten voor hun dagelijks leven."
UP DATE
Reactie van ons koningshuis op het overlijden van Paus Franciscus:
"Wij zijn diep getroffen door het overlijden van Zijne Heiligheid Paus Franciscus. Met warmte herinneren wij ons de persoonlijke ontmoetingen met hem, onder andere tijdens ons staatsbezoek aan de Heilige Stoel in 2017.
Paus Franciscus straalde in alles barmhartigheid uit. Vanuit een rotsvast geloof in Gods liefde pleitte hij voor mededogen en menselijkheid. Sober en eenvoudig levend koos hij steeds de kant van de kwetsbaren en behoeftigen.
Hij was er diep van overtuigd dat God werkzaam is in nederigheid en compassie. Daarbij zocht hij actief de verbinding met andere geloofsgemeenschappen overal ter wereld. Hij belichaamde de luisterende en liefhebbende Kerk en wist daarmee de harten van velen – zowel binnen de Rooms-Katholieke Kerk als daarbuiten – te winnen. De herinnering aan hem koesteren wij in dankbaarheid."
Minister-president Schoof en minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken wonen zaterdag 26 april namens de Nederlandse regering de uitvaartplechtigheid van Paus Franciscus bij.
De Paus wordt begraven in de Basiliek van Santa Maria Maggiore in Vaticaanstad.