Eerst zoet - dan zuur: Jongeren verleid tot achteraf betalen
Eén op de drie jongeren kiest er weleens voor om achteraf te betalen bij online aankopen. Handig als je even krap zit of twijfelt over je bestelling. Maar tegelijk maken veel jongeren zich zorgen over geldzorgen en het risico op schulden.
Om die tegenstrijdigheid bespreekbaar te maken, deelt staatssecretaris Jurgen Nobel vandaag zure-ijsjes uit op een Haagse school – ze smaken eerst zoet, maar dan komt het zure nasmaakje. Net als een rekening die blijft liggen.
De actie is onderdeel van de campagne ‘Hoe voorkom jij een Betaal Later Kater?’, een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Wijzer in geldzaken. Die kater, dat is een chagrijnige figuur die aan je aankopen blijft kleven zolang je niet hebt betaald – het campagnefilmpje zegt genoeg.
Verleiding met een prijs hoewel uit een peiling van Ipsos I\&O onder jongeren tussen 16 en 21 jaar blijkt dat de meesten achteraf betalen gebruiken om pas te hoeven betalen als ze het product echt willen houden.
Maar het risico ligt op de loer: één op de zeven jongeren betaalde weleens te laat en kreeg daarna een aanmaning of extra kosten. Sommigen zien vrienden in de schulen belanden.
Bijna driekwart van de jongeren die niet achteraf betalen, doet dat omdat ze grip willen houden op hun uitgaven. Anderen zijn bang voor schulden of willen zichzelf beschermen tegen impulsieve aankopen. Zoals een respondent zegt:“Als ik het nu niet kan betalen, hoe weet ik dan zeker dat ik het straks wél kan?”
Niet in de winkelstraat ...
Sinds kort kun je ook in sommige fysieke winkels achteraf betalen. Maar daar zijn jongeren nog minder enthousiast over. Zes op de tien vindt het een slecht idee: het maakt uitgaven te makkelijk, zeker voor wie al moeite heeft om het overzicht te houden. Het kabinet heeft aanbieders daarom gevraagd terughoudend te zijn.
Strengere regels zijn op komst
Om jongeren beter te beschermen, werkt Europa aan strengere regels voor aanbieders van achteraf-betalen-diensten. In 2026 moeten zij onder meer een kredietwaardigheidstoets doen en duidelijke informatie geven over kosten en risico’s. Ook komt er een verplichte leeftijdscheck.
EN ER IS HULP BIJ GELDZORGEN
Jongeren die zich zorgen maken over hun geldzaken kunnen anoniem terecht bij Geldfit.nl of bellen met 0800-8115.
Op Jegelddebaas.nl staan tips om een betaal-later-kater te voorkomen.
DOOR: ELIAN BRON