Boek: Wat De Fak
Hoe de film- en tv-industrie Maryam Hassouni, de eerste Nederlandse winnaar van een Emmy Award voor beste actrice, op haar knieën kreeg. Dit klinkt ongelooflijk voor buitenstaanders maar door dit boek geeft de auteur daar antwoord op.
Maryam Hassouni, die op haar vijftiende furore maakte met de televisieserie Dunya en Desie, won voor haar rol in Offers als eerste Nederlandse actrice een Emmy. Het was volgens deze redactie een onvergetelijk mooie serie.
Ze kroop in de huid van vele karakters, van zelfmoordterrorist tot slachtoffer van de Marokkaanse cultuur, en alles wat daartussenin zit. Vaak met veel plezier, maar vaker nog met verbazing over steeds weer dezelfde clichématige verhalen die werden geschreven. Nooit herkende zij hier zichzelf in.
Langzaam dringt dan een enorme teleurstelling tot Maryam door: in haar beleving staat de filmindustrie voor destructie en ellende. Het wordt haar onmogelijk gemaakt om te acteren, ondanks haar verlangen ernaar. Ze gaat dan studeren en besluit haar eigen verhalen te schrijven. Als ze toch nog een keer zwicht voor een grote rol in een televisieserie loopt dat fataal af. En dat is heel jammer.
Pas als ze na jaren het onderzoeksdossier naar aanleiding van haar klachten durft te lezen en de verdraaide feiten en leugens onder ogen ziet weet ze het zeker. 'Ik ben niet ziek: het systeem is ziek.' Het klinkt ongelooflijk voor buitenstaanders maar het is desalniettemin toch wel bekend dat heel veel 'deskundigen' maar al te graag ongewone reacties of veel voorkomende en feitelijk ook heel gewone en begrijpelijke dieptepunten van anderen die ze door omstandigheden kunnen manipuleren dolgraag opblazen en daar dan bovendien heel ingewikkeld over kunnen doen. Er komen allerlei verhalen naar buiten. Het vervelende is dat zoveel mensen dat ook nog geloven.
Hoe is het mogelijk dat men zulke talentvolle jonge mensen via halve waarheden klein probeert te maken. Natuurlijk zijn talentvolle jonge mensen heel vaak overgevoelig maar iedereen weet dat zulke talenten dan met de nodige tact moeten worden behandeld.
Maryam Hassouni heeft het echter er niet bij laten zitten en is het volslagen gebrek aan begrip wel te boven gekomen. Gelukkig maar.
Ze debuteerde als vermeld dus op haar vijftiende als actrice. En na een schitterende carrière en een studie Engels besloot ze zich voornamelijk te richten op het schrijverschap. Ze schreef eerder ook een kinderboek.
Het is wel overduidelijk dat mensen die talenten begeleiden nog vaak heel veel moeten leren.
Boek: Wat De Fak
Auteur: Maryam Hassouni
Uitgeverij: De Bezige Bij
Het boek is ook als e-boek verkrijgbaar