• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Addy showt met koninklijke glamour in Palazzo Brancciato -1-

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Boek: Rauw Blauw

bSabbyOp 21 september 2024 verschijnt de meeslepende debuutroman van Sabby Camerik. In Rauw Blauw neemt ze geen blad voor de mond over de persoonlijke gevolgen van intergenerationeel trauma. Getekend door onderdanigheid, afwijzing en seksueel misbruik kon ze niet anders dan op zoek gaan naar zichzelf en haar verhaal delen.
Met haar woorden wil ze de zo genormaliseerde stilte in Indische families doorbreken en een stem geven aan naoorlogse generaties bij wie de oorlog tot op de dag van vandaag voortduurt.

Sabby Camerik (1967) werd in Nederland geboren met een onaflosbare schuld en voelde zich lange tijd net zo ontheemd als haar ouders. Al die tijd was ze verbonden met onzichtbare fragiele draden uit het voormalig Nederlands-Indië in oorlog, waar haar ouders opgroeiden.

Het duurde jaren voordat Sabby hardop de vraag durfde te stellen: wat als een oorlogsslachtoffer ook een dader is? Nadat haar verhaal over seksueel misbruik uitkwam, verwachtte ze erkenning en medeleven, maar de familie keerde haar juist de rug toe terwijl ze zo veel behoefte had aan begrip en een troostende arm. Sabby: ‘Met Rauw Blauw wil ik herkenning geven, een aanwezigheid van iemand die ik zo miste op het moment dat ik het nodig had. Je staat er niet alleen voor.’

Naast het sterfbed van haar vader lukte het Sabby niet hem de waarheid te zeggen. Haar moeder sprak voordat ze in een eeuwige slaap gleed openhartiger dan ooit. Met een leugen en een belofte als enige bagage ging ze op reis naar Indonesië, het geboorteland van haar ouders en voorouders.

Het land van haar voormoeders waar stilzwijgen en vooral niet praten over beladen onderwerpen de norm voor hen was. Daar waar ze op zoek ging naar zichzelf en haar voorgeschiedenis, werd ze uitgenodigd door een batikvrouw om haar eigen batikdoek te maken en om daarmee haar levensverhaal onder ogen te durven zien.

‘Ik wil met deze roman laten zien dat je jezelf volledig kan bevrijden van voorouderlijk trauma en dat je daarmee meer in verbinding zal staan met jezelf,’ legt Sabby Camerik uit.
Sabby: ‘Rauw Blauw is de pijnlijke vertaling van mijn verhaal, waar mijn Indische afkomst een centrale rol in vervuld. Want bovenal voel ik me een Indo.’ Naast haar Nederlandse voorvaderen draagt ze ook de Indonesische voorouders mee in haar hart.

Ze is getrouwd, moeder van twee dochters, een zoon en twee bonusdochters én trotse oma. Ook is ze schrijfster, dichter en al bijna twintig jaar werkzaam als therapeute. De herkenning die ze zag in de verhalen van haar cliënten bracht haar tot het schrijven van haar debuutroman.

‘Een hartverscheurend mooi boek,’ luidt één van de eerste reacties op haar persoonlijke verhaal

Boek: Rauw Blauw

Auteur: Sabby Camerik

Uitgever: London Books

Boekpresentatie 21 september

‘Onverwerkte trauma’s die generaties ver reikten, werden diep weggestopt achter maskers van stilte en Indisch eten.’