Indiase christenen angstig voor conflicten in verscheurd Manipur
NEW DELHI (Worthy News) — Indiase christelijke leiders zijn sceptisch over de "routekaart" van de federale overheid voor vrede in de door conflicten verscheurde staat Manipur in India, waar tientallen christenen werden vermoord en honderden kerken en andere eigendommen werden verwoest. Christelijke functionarissen zeiden dat het initiatief "te laat en te moeilijk" is om te bereiken in Manipur, waar de hindoeïstische Meitei en tribale christenen al 16 maanden met elkaar vechten.
De reactie kwam nadat de federale minister van Binnenlandse Zaken van India, Amit Shah, dinsdag had gezegd dat er een "routekaart" voor vrede in Manipur klaar was.
Shah is een topleider van de regerende hindoe-nationalistische Bhartiya Janata Party. Hij onthulde dat ze met de tribale Kuki- en Meitei-gemeenschappen hebben gesproken. Een kerkleider zei dat het nu moeilijk is om een doorbraak te bereiken, omdat de strijdende partijen "vasthouden aan hun standpunten".
Het sektarische geweld in de oostelijke staat begon in mei vorig jaar en heeft meer dan 230 levens geëist, waarvan velen christenen, meer dan 60.000 mensen ontheemd en duizenden huizen en meer dan 300 kerken verwoest.
"Er is angst voor verder geweld, vooral omdat hindoe-extremisten het conflict gebruiken als excuus om kerkleiders op te sporen en te proberen hele christelijke gemeenschappen te dwingen zich tot het hindoeïsme te bekeren", zei de belangenbehartigingsgroep Open Doors in een eerdere beoordeling.
"Hoewel christenen niet de enigen zijn die getroffen worden, zeggen lokale bronnen dat ze tien keer zoveel vervolging hebben ondergaan als hindoes."
Ondanks de botsingen is het christendom het snelst groeiende en op één na meest gevolgde geloof in Manipur, een staat in Noordoost-India, volgens de volkstellingsgegevens van India uit 2011.
Evangelische kerken behoren tot de actieve kerken in de regio.