Jimmy Carter, 39e president , overleden op 100-jarige leeftijd
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 30 december 2024 - BOEDAPEST/JERUZALEM/WASHINGTON — Jimmy Carter, de toegewijde christen die de 39e president van Amerika was en de Nobelprijs voor de Vrede won, is overleden op 100-jarige leeftijd, meldt zijn zoon.
Vrienden en commentatoren herinnerden hem zondag als een president wiens ambtstermijn werd geplaagd door verschillende crises tijdens zijn ambtsperiode. Carter bracht Israël en Egypte samen met de Camp David-akkoorden.
Zijn ambtsperiode werd echter gekenmerkt door een terugvallende economie en een gijzelingscrisis in Iran. Tijdens het presidentschap van Carter werden ongeveer 53 Amerikaanse diplomaten en burgers gegijzeld in Teheran van 4 november 1979 tot hun vrijlating op 20 januari 1981.
Alle gijzelaars werden vrijgelaten op de dag dat de Amerikaanse president Ronald Reagan werd ingehuldigd. Tegelijkertijd maakte de VS $8 miljard aan Iraanse activa vrij.
Hoewel Carters presidentschap door critici meer werd herinnerd vanwege zijn mislukkingen dan vanwege zijn successen, werd zijn post-presidentschap door vrienden en vijanden gezien als een model voor toekomstige CEO's.
Hij overleed vredig in zijn huis in Plains, Georgia, op zondag, aldus het Carter Center. "Mijn vader was een held, niet alleen voor mij, maar voor iedereen die gelooft in vrede, mensenrechten en onzelfzuchtige liefde," vervolgde Chip Carter, de zoon van de voormalige president. "Mijn broers, zus en ik deelden hem met de rest van de wereld door deze gemeenschappelijke overtuigingen," benadrukte hij.
"De wereld is onze familie vanwege de manier waarop hij mensen samenbracht, en we danken u voor het eren van zijn nagedachtenis door deze gedeelde overtuigingen te blijven naleven," voegde Chip Carter toe in een emotioneel geladen verklaring.
Jimmy Carter, een Democraat, was president van januari 1977 tot januari 1981 nadat hij de zittende Republikeinse president Gerald Ford had verslagen in de Amerikaanse verkiezingen van 1976. Hij werd vier jaar later met een overweldigende meerderheid uit zijn ambt gezet toen kiezers de Republikeinse uitdager Reagan, de voormalige acteur en gouverneur van Californië, omarmden.
Carter bleef echter een toegewijde christen, Bijbelleraar en zendeling, en hij steunde geloofsorganisaties zoals Habitat for Humanity (HfH), dat huizen bouwde voor daklozen.
Een verslaggever van Worthy News herinnerde zich een ontmoeting met Carter, die kort na de val van het communisme voor HfH in Hongarije werkte. "We zijn diep vereerd dat we twee van 's werelds meest vooraanstaande humanitaire hulpverleners als toegewijde Habitat-vrijwilligers hebben, al meer dan 35 jaar", aldus HfH.
“Gedurende hun betrokkenheid bij het Jimmy & Rosalynn Carter Work Project waren voormalig Amerikaans president Jimmy Carter en voormalig First Lady Rosalynn Carter onvermoeibare pleitbezorgers, actieve fondsenwervers en enkele van onze beste vrijwilligers in de bouwsector.”
In 2002 won Carter de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inspanningen “om mensenrechten te bevorderen en conflicten op te lossen” wereldwijd, van Ethiopië en Eritrea tot Bosnië en Haïti. Een deel van dat werk begon ook tijdens zijn presidentschap: eerder dit jaar zei de Hongaarse premier Viktor Orbán: “De Hongaarse natie zou Carter altijd zien als de Amerikaanse president die de Heilige Kroon, het symbool van Hongarije’s 100-jarige staat en christelijke traditie,” aan Hongarije heeft teruggegeven.
Carter besloot om “de kroon van koning St. Stephen”, die sinds de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog in Amerikaanse handen was, terug te geven aan Boedapest om de betrekkingen met het toen door de communisten geleide Hongarije te verbeteren.
Orbán zei dat Carter een "moedige toewijding" had getoond aan de Hongaarse natie, die al tientallen jaren door Russische troepen werd bezet. Hij feliciteerde voormalig Amerikaans Carter met zijn 100e verjaardag dit jaar en zei dat hij "trots was om samen met duizenden anderen wereldwijd op deze belangrijke dag mijn respect en waardering uit te drukken voor een familieman, een toegewijde christen en een unieke levensreis."
Orbán zei dat Carter een "bijzondere plaats" inneemt in de harten van Hongaren, omdat hij hun respect heeft verdiend en "onze harten heeft veroverd." Hij voegde eraan toe dat de voormalige president een "moedige toewijding" had getoond aan de Hongaarse natie, die al tientallen jaren door Russische troepen werd bezet.
De afgelopen jaren heeft Carter verschillende gezondheidsproblemen gehad, waaronder een melanoom dat zich had verspreid naar zijn lever en hersenen. Carter besloot in februari 2023 hospicezorg te ontvangen in plaats van aanvullende medische interventies te ondergaan.
Zijn vrouw, Rosalynn Carter, overleed op 19 november 2023 op 96-jarige leeftijd. Hij zag er zwak uit toen hij haar herdenkingsdienst en begrafenis in een rolstoel bijwoonde.
Terwijl de natie terugdenkt aan zijn erfenis, met name die van zijn geloof, herinnert diaken Zac Steele van de Maranatha Baptist Church zich dat Carter naar de kerk in Plains, Georgia ging, waar hij beroemd was om zijn zondagsschool.
"Hij lette echt op mensen", zei Steele. "Als mensen zouden denken dat hij jarenlang een theatervoorstelling gaf en dat hij de kerk alleen maar gebruikte als podium om te spreken, dan is dat absoluut niet waar." De voormalige pindaboer die een wereldberoemde leider werd, had een sterk christelijk geloof. Hij was dan ook de zoon van een diaken van een kerk die zondagsschool gaf