Raketaanvallen treffen Israël op 7 oktober; talloze gewonden
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 8 october 2024 - JERUZALEM — Terwijl Israëlische families rouwden om hun geliefden op de eerste verjaardag van het bloedbad op 7 oktober, "werden ze gedwongen om te rennen voor hun leven om dekking te zoeken voor raketten" afgevuurd vanuit Jemen, Libanon en Gaza, meldde het Israëlische leger maandag.
Meer dan een dozijn mensen raakten naar verluidt gewond door raketten die op Israël werden afgevuurd door door Iran gesteunde Houthi's, Hezbollah en Hamas, die door Israël en de meeste van zijn bondgenoten als "terroristische organisaties" worden aangemerkt.
De laatste bekende aanval op maandag betrof één of meer raketten waarvan wordt aangenomen dat ze zijn afgevuurd door de in Jemen gevestigde Houthi's.
"Er klinken sirenes in heel centraal Israël als gevolg van een raket uit Jemen", voegde de Israel Defense Forces (IDF) toe. "Dit is de reden dat we blijven vechten", zei de IDF in een verklaring die werd gecheckt door Worthy News&Nieuwspartner De Couturekrant.
De sirenes die waarschuwden voor een naderende raket, weerklonken terwijl honderden familieleden van mensen die vorig jaar in oktober waren gedood of ontvoerd, bijeenkwamen voor een herdenkingsdienst in een centraal park in Tel Aviv.
Het evenement was al teruggeschroefd vanwege dreiging van raketvuur en op maandag werden de aanwezigen gedwongen om met hun gezicht naar beneden op de grond te liggen totdat de Jemenitische raket werd onderschept, aldus getuigen.
De Jemenitische Houthi's beweerden dat ze twee raketten hadden afgevuurd op Jaffa, een stad in centraal Israël, en Israël zei later dat het een raket had onderschept die vanuit Jemen op dat gebied was gericht. "Na de sirenes die in een aantal gebieden in centraal Israël klonken, werd de grond-grondraket die vanuit Jemen werd afgevuurd, succesvol onderschept" door de Israëlische luchtmacht, benadrukte het leger in een verklaring. Het zei niet meteen wie verantwoordelijk was. De Houthi's zeiden dat één raket een Palestine 2 was en dat deze zijn doel "bereikte". De groep voegde toe dat de tweede een Dhu al-Fiqar-raket was, maar beschreef de uitkomst ervan niet.
De Jemenitische groep zei dat de operatie"met succes zijn doelen bereikte" en dat het meerdere drones op Jaffa en Eilat als doelwit had. Israël noemde alleen de onderschepte grond-grondraket zonder te verwijzen naar de drones of een tweede raket. De door Iran gesteunde Houthi-beweging, die Noord-Jemen controleert, heeft Israël het afgelopen jaar vaak aangevallen uit wat het solidariteit noemt met de Palestijnen in Gaza.
Israël kondigde eerder aan dat het vecht voor zijn bestaan tegen de vazallen van Iran "op zeven fronten", waaronder Gaza, de Westelijke Jordaanoever, ook bekend als Judea en Samaria, Libanon, Iran, Syrië en Jemen.
Dat werd eerder op maandag duidelijk toen raketten van Hamas Tel Aviv als doelwit hadden en sirenes lieten afgaan in centrale gebieden van het land, zeiden functionarissen.
De vijf raketten zouden twee vrouwen licht verwond hebben en wat kleine schade hebben veroorzaakt. Het Israëlische leger zei dat de raketten arriveerden vanuit het gebied van Khan Younis in Gaza.
Het gebeurde toen Hamas' bondgenoot Hezbollah in Libanon raketten afvuurde op de op twee na grootste stad van Israël, Haifa. De groep zei dat het een militaire basis ten zuiden van de stad had aangevallen met "Fadi 1"-raketten en een andere aanval had uitgevoerd op Tiberias, 64 kilometer (40 mijl) verderop. Tien mensen raakten gewond in het gebied van Haifa en twee anderen verder naar het zuiden in centraal Israël.
De raketbeschietingen vondn plaats toen Israëlische troepen zich voorbereidden om grondaanvallen uit te breiden naar Zuid-Libanon na drie weken van intense Israëlische aanvallen en aanvallen in het land. Het Israëlische leger bevestigde dat het uitgebreide bombardementen op Hezbollah-doelen in Zuid-Libanon uitvoerde en dat twee Israëlische soldaten werden gedood in gevechten in het grensgebied, waarmee het militaire dodental in Libanon tot nu toe op 11 komt. Het leger zei ook dat mensen zich niet op de stranden langs de Middellandse Zeekust moesten bevinden, van de Israëlische grens helemaal ten noorden van de Zuid-Libanese havenstad Sidon.
De Arabisch-sprekende woordvoerder van de IDF, Avichay Adraee, waarschuwde inwoners van Libanon om de stranden te vermijden, aangezien de IDF onmiddellijk actie zal ondernemen tegen Hezbollah. "De acties van Hezbollah dwingen de IDF om daar actie tegen te ondernemen. In de nabije toekomst zal de IDF in de maritieme sector opereren tegen de terroristische organisatie Hezbollah", zei Adraee in een publicatie gezien door Worthy News & Nieuwspartner De Couturekrant.
"De IDF heeft niet de intentie om u kwaad te doen. Vermijd voor uw veiligheid vanaf nu tot nader order om op zee of op de stranden te verblijven", voegde Adraee toe op het socialemediaplatform X. "Het verblijf op de stranden en de beweging van schepen in het gebied ten zuiden van Awali brengt uw leven in gevaar,” voegde hij eraan toe.
Het leger waarschuwde mensen ook om niet te varen in een gebied tot 35,2 kilometer (22 mijl) ten noorden van de Israëlische grens, omdat het operaties plant aan de zuidkust van Libanon.
Ondanks de gevaren van inkomende raketten en drones, ging een herdenkingsceremonie in Tel Aviv uiteindelijk door op de eerste verjaardag van de aanvallen van 7 oktober.
Een tweede grote herdenking werd gehouden door de regering in Israël, hoewel de ceremonie vooraf werd opgenomen zonder publiek - blijkbaar uit bezorgdheid dat deze verstoord zou kunnen worden.
Het bloedbad van Hamas op 7 oktober veranderde een "paradijs in een hel", zei de Israëlische president Isaac Herzog in zijn toespraak tijdens de vooraf opgenomen staatsceremonie. Premier Benjamin Netanyahu verdedigde de prestatie van zijn regering op 7 oktober en zei dat ze "de gijzelaars, soldaten of burgers, niet zouden opgeven, noch de terugkeer van inwoners naar hun huizen in het noorden en het zuiden."
Ceremonies en protesten werden ook elders in Israël gehouden, een jaar nadat Hamas de grens met Gaza overstak en door Israëlische steden en kibboetsdorpen raasde.
Ongeveer 1.200 mensen, waaronder baby's en vrouwen, werden gedood en ongeveer 250 anderen werden als gijzelaars naar Gaza gebracht, wat het de ergste gruweldaad tegen Joden maakte sinds de Holocaust, ook bekend als de Shoah.
Israël heeft gereageerd door een grootschalig offensief op Gaza te lanceren, waarbij bijna 42.000 mensen omkwamen, aldus de door Hamas gerunde gezondheidsautoriteiten in het gebied. Die dodencijfers waren moeilijk onafhankelijk te verifiëren. Aan Hamas gelinkte autoriteiten maken geen onderscheid tussen gedode burgers en strijders.
Israël claimt dat minstens 17.000 mensen onder de doden Hamas-strijders zijn. Het zegt ook dat Hamas niet langer bestaat als een georganiseerde militaire structuur en is teruggebracht tot guerrillatactieken, maar maandag werd duidelijk dat de troepen nog steeds raketten op Israël konden afvuren.
Ongeveer 350 Israëlische soldaten zijn gedood in gevechten in Gaza sinds de aanvallen van 7 oktober de oorlog tussen Israël en Hamas ontketenden.