Boek: ZWART OP WIT
DE 'PEINTRE-GRAVEURS'VAN DE NEDERLANDSE ETSCLUB 1885 - 1896 ...
Een bijzonder boek bij de tentoonstelling in het Dordrechts Museum is het verhaal over de Nederlandsche Etsclub schetst een breed beeld van de internationale grafiek rond 1900 met een volledig geïllustreerde oeuvrecatalogus van alle prenten.
De ‘vergeten’ kunst van het etsen opnieuw op de kaart zetten. Dat is het belangrijkste uitgangspunt bij de oprichting van De Nederlandsche Etsclub in 1885. Een groep jonge, ambitieuze en bevriende kunstenaars – twintigers nog – wisselt met elkaar van gedachten over kunst en de toekomst van de maatschappij. Thuis en in kroegen komen de leden, de zogenoemde ‘Tachtigers’ onder leiding van Jan Veth, Willem Witsen en Antoon Derkinderen regelmatig samen om te werken en om stevig te discussiëren.
Er ontstaan vriendschappen, maar er is ook ruimte voor ongezouten kritiek op elkaars werk en vooral voor persoonlijke ontwikkeling.
De etsclub nodigt ook de vrouwelijke kunstenaars Thérese Schwartze, Barbara van Houten, Etha Fles, Wally Moes en Suze Robertson uit om deel te nemen en breekt zo – bewust of niet – een lans voor vrouwelijke grafici.
Boek: Zwart op Wit: de ‘peintre-graveurs’ van de Nederlandsche Etsclub
Auteurs: Jaap Versteegh & Suzanne Veldink
Gebonden - formaat 24 x 29 cm - 160 pag., 224 afb.
Uitgeverij SCRIPTUM ART