Indonesische moslims protesteren tegen kerkbouw
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 15 januari 2025 - JAKARTA — Moslims hebben massaal gedreigd met protesten tegen de bouw van een katholieke kerk in de Indonesische provincie West-Java, in de laatste confrontatie over christelijke erediensten in het grootste islamitische land ter wereld.
In een commentaar dat donderdag door Worthy News werd bijgehouden, zei advocaat Anton Minardi dat hij door inwoners van het dorp Cipamokolan in het district Rancasari van de provinciehoofdstad Bandung was gemachtigd om het project aan te vechten.
De advocaat van advocatenkantoor Anton Minardi & Partners waarschuwde dat hij "juridische stappen zou ondernemen" vanwege "criminele elementen in de zaak" rond de bouw van de katholieke kerk St. Anthony Sang Hyang Hurip. Inwoners, die voornamelijk moslim zijn, "plannen een grootschalige demonstratie te houden om hun teleurstelling te uiten over wat zij zien als overheidsfunctionarissen die hun sterke protesten negeren", voegde hij toe.
De advocaat citeerde delen van een gezamenlijk ministerieel decreet uit 2006 waarin stond dat "de lokale gemeenschap elk conflict moet oplossen dat voortvloeit uit de oprichting van gebedshuizen." Minardi benadrukte in gepubliceerde commentaren dat het decreet ook voorschrijft dat de "werkelijke behoeften van specifieke religieuze groepen in een bepaald gebied in overweging moeten worden genomen bij de bouw van gebedshuizen. Idealiter zouden lokale autoriteiten de dialoog tussen conflicterende partijen moeten faciliteren."
Het conflict ontstond ondanks het bezoek van paus Franciscus aan Indonesië in 2024, waarbij hij opriep tot religieuze dialoog tussen moslims en christelijke minderheden.
Nu de spanningen toenemen,vernam Worthy News dat de Regionale Volksvertegenwoordigende Raad van Bandung, een invloedrijke lokale autoriteit, "alle betrokken partijen wil oproepen."
Er werd melding gemaakt van vermeend "wanbeheer, valse verklaringen, fictieve bewoners, vervalste handtekeningen en aanwijzingen voor omkoping" met betrekking tot het verkrijgen van steun voor de bouw van de kerk van lokale functionarissen.
Christenen hebben heftig ontkend dat ze iets verkeerd hebben gedaan en zeggen dat het voor de meeste nieuwe kerken bijna onmogelijk is om dergelijke vergunningen te krijgen. "Vooral in plaatsen als Bandung is het erg moeilijk om een vergunning te krijgen om een kerk te bouwen. Ze willen geen kerken omdat ze de islam niet prediken", vertelde een kerkelijke medewerker aan Worthy News.
"Als er veel moslims zijn, staan ze geen christelijke locaties toe, zoals kerken en scholen. We hebben onlangs hetzelfde probleem gezien in de provincie Sulawesi, waar een christen niets mocht openen", voegde de kerkwerker toe, die zichzelf alleen identificeerde als Victoria.
Zelfs als kleinere kerken er in slagen om te voldoen aan de vereiste om 90 handtekeningen te verkrijgen van gemeenteleden en 60 van huishoudens van verschillende religies in het gebied, lopen ze vaak vertragingen op, zeggen christenen. Victoria en andere gelovigen in Indonesië zeggen dat ze vaak onder druk worden gezet om extra te betalen kosten, ook wel "smeergeld" genoemd, aan lokale ambtenaren of inwoners om bouwvergunningen te verkrijgen voor kerken of andere instellingen zoals scholen.
Volgens de Amerikaanse Central Intelligence Agency (CIA) vormen mensen die zichzelf identificeren als christenen minstens 11 procent van de 282 miljoen inwoners van Indonesië.
Sommige evangelische leiders hebben aan Worthy News verteld dat het werkelijke aantal mogelijk hoger ligt, omdat veel moslims zich tot het christelijk geloof wenden, wat de spanningen met de islamitische elite en inwoners vergroot. De laatste patstelling over de bouw van een kerk in de provincie West-Java verraste christenen niet. De druk [op christenen] is ook hoger in plaatsen als West-Java of Atjeh, waar radicale islamitische groeperingen een grote invloed uitoefenen op de samenleving en politiek", merkte de belangenbehartigingsgroep Open Doors op.
Indonesië staat op de 42e plaats op de jaarlijkse World Watch List van 50 landen waar christenen volgens hen het meest worden vervolgd vanwege hun geloof.
"De situatie voor christenen is de afgelopen jaren verslechterd, waarbij de Indonesische samenleving steeds meer wordt beïnvloed door conservatieve interpretaties van de islam. Peilingen laten regelmatig zien dat vooral jongeren conservatieve opvattingen hebben, en de regels over islamitische kleding worden steeds gebruikelijker.”
Ook wordt opgemerkt dat “veel bekeerlingen van de islam druk ervaren van hun families. De intensiteit van de druk hangt echter af van de individuele familie en locatie.”
Ondanks de repressie hebben christelijke leiders aan Worthy News verteld dat ze bemoedigd worden door de verspreiding van het christelijk geloof in het land.
FOTO: RALLY VOOR GEMATIGDE ISLAM WORDT GESTOPT UIT ANGST VOOR GEWELD ...