Beleggers gealarmeerd over Chinese economie
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - PEKING — Beleggers maken zich naar verluidt steeds meer zorgen dat China het risico loopt af te glijden naar een economische malaise die decennia kan duren. Bloomberg News, de financiële nieuwsdienst die de ontwikkelingen in China nauwlettend volgt, meldde donderdag dat beleggers in de Chinese staatsobligatiemarkt van $ 11 biljoen "nog nooit zo pessimistisch" zijn geweest over 's werelds op één na grootste economie.
Sommige marktwaarnemers vrezen de "Japanisering" van de economie, de term die economen gebruiken om te beschrijven dat ze in dezelfde deflatoire valkuil van een ingestorte vraag trappen die de zogenaamde "verloren decennia" in Japan veroorzaakte. Die "verloren decennia" verwijzen in grote lijnen naar de periode van 1995 tot 2023, toen het jaarlijkse bruto binnenlands product van Japan daalde van $ 5,33 biljoen naar ongeveer $ 4,21 biljoen, constateerde Worthy News.
.Bovendien daalden de reële lonen naar verluidt met ongeveer 11 procent, terwijl het Aziatische land met ongeveer 1,4 miljard inwoners een stagnerend of dalend prijsniveau zag. Hoewel een echo van Japan na de zeepbel verre van zeker is, zijn de overeenkomsten moeilijk te negeren, volgens een beoordeling van Bloomberg.
"Beide landen leden onder een vastgoedcrash, zwakke particuliere investeringen, lauwe consumptie, een enorme schuldenlast en een snel vergrijzende bevolking. Zelfs investeerders die wijzen op de strengere controle van China over de economie als reden voor optimisme, maken zich zorgen dat autoriteitenen te traag zijn geweest om krachtiger op te treden."
Een duidelijke les van Japan is dat het steeds moeilijker wordt om de groei nieuw leven in te blazen als autoriteiten er op wachten om pessimisme onder investeerders, consumenten en bedrijven uit te roeien.
Dat lijkt een zware strijd voor het door de communisten geleide China, waar de vrijheid van meningsuiting, ook over de economie, een uitdaging blijft en economische activiteiten vaak microbeheerd worden door de Chinese Communistische Partij, volgens een beoordeling van Worthy News.
Ongeacht iemands mening, zeggen experts dat het lot van Japan tijdens de "Verloren Decennia" tussen 1990 en 2010 een duidelijke waarschuwing biedt voor investeerders in Chinese activa.
Lenen van de staat werd misschien minder winstgevend nadat het Chinese "Politburo", de communistische leiding, zijn meest substantiële toezegging aan renteverlagingen in meer dan een decennium aankondigde. Het rendement op Chinese 10-jarige obligaties daalde onlangs tot een recordlaagte van 1,77 procent, terwijl de rendementen met een langere looptijd ook kelderden.
Beleggers worden nu geconfronteerd met het risico van wat ooit ondenkbaar leek: de rendementen op Chinese 10-jarige obligaties dalen onder die van Japan, dat momenteel ongeveer 1,04 procent betaalt, volgens marktwaarnemers. Er werd zelfs gesproken over 'rendementen' van nul, wat laat zien hoe dramatisch de zaken zijn veranderd op de Chinese obligatiemarkten en daarbuiten.
Beijing hoopt misschien nog steeds dat de Chinese export, inclusief zijn elektrische voertuigen naar het door klimaatverandering bange Europa, ten minste gedeeltelijk een positieve impact op zijn economie kan hebben.
Toch blijven de handelsbetrekkingen tussen Peking en het Westen een uitdaging, nu de verkozen Amerikaanse president Donald J. Trump het Witte Huis betreedt en het opleggen van meer tarieven op Chinese goederen bespreekt.