BREAKING: Paus Franciscus overleden op 88-jarige leeftijd
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 21 april 2025 - VATICAANSTAD — Paus Franciscus is op paasmaandag 21 april 2025 op 88-jarige leeftijd overleden in zijn woning in Casa Santa Marta in het Vaticaan, zo bevestigde het Vaticaan maandag. Kardinaal Kevin Farrell, Camerlengo van de Apostolische Kamer", kondigde het overlijden van paus Franciscus vanuit Casa Santa Marta aan.
"Liefste broeders en zusters, met diep verdriet moet ik het overlijden van onze Heilige Vader Franciscus bekendmaken. Vanmorgen om 7.35 uur keerde de bisschop van Rome, Franciscus, terug naar het huis van de Vader. Zijn hele leven was gewijd aan de dienst aan de Heer en aan zijn Kerk. Hij leerde ons de waarden van het Evangelie te beleven met trouw, moed en universele liefde, vooral ten gunste van de allerarmsten en meest gemarginaliseerden," zei hij.
"Met immense dankbaarheid voor zijn voorbeeld als ware discipel van de Heer Jezus, bevelen wij de ziel van paus Franciscus aan de oneindige, barmhartige liefde van de Ene en Drie-enige God."
De paus werd op vrijdag 14 februari 2025 opgenomen in het Agostino Gemelli Polyclinic Hospital, na enkele dagen aan bronchitis te hebben geleden. Hij keerde uiteindelijk terug naar het Vaticaan, maar bleef zwak.
Franciscus zal herinnerd worden als de "Paus van de armen". Jorge Mario Bergoglio werd op 13 maart 2013 tot paus gekozen, wat naar verluidt veel kerkelijke waarnemers verraste. Zij beschouwden de Argentijnse geestelijke, bekend om zijn zorg voor de armen, eerder als een buitenstaander.
Hij probeerde eenvoud in de grote rol te projecteren en nam nooit de rijkelijk versierde pauselijke appartementen in het Apostolisch Paleis in, die door zijn voorgangers werden gebruikt. Hij gaf aan dat hij liever in een gemeenschap woonde vanwege zijn "psychische gezondheid".
Zijn gezondheidsproblemen begonnen al in 1957, toen Jorge Mario Bergoglio begin twintig een operatie onderging in zijn geboorteland Argentinië, waarbij een deel van zijn long werd verwijderd dat was aangetast door een ernstige luchtweginfectie. Naarmate hij ouder werd, kreeg paus Franciscus regelmatig last van luchtwegaandoeningen. Volgens bronnen die bekend zijn met zijn situatie, annuleerde hij zelfs een gepland bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten in november 2023 vanwege griep en longontsteking.
In april 2024 keurde wijlen paus Franciscus een bijgewerkte versie van het liturgische boek voor pauselijke begrafenisrituelen. Deze editie zal de leidraad vormen voor de uitvaartmis, die nog moet worden aangekondigd. De tweede editie van de Ordo Exsequiarum Romani Pontificis introduceert verschillende nieuwe elementen, waaronder hoe er met het stoffelijk overschot van de paus zal worden omgegaan na zijn overlijden.
De vaststelling van het overlijden vindt plaats in de kapel in plaats van in de ruimte waar hij stierf, en zijn lichaam wordt onmiddellijk in de kist gelegd.
Aartsbisschop Diego Ravelli, Meester van de Apostolische Ceremonies, zei dat wijlen paus Franciscus verzocht om de uitvaartrituelen te vereenvoudigen en te richten op het uiten van het geloof van de Kerk in het Verrezen Lichaam van Christus.
"De vernieuwde ritus", aldus aartsbisschop Ravelli, "beoogt nog meer te benadrukken dat de uitvaart van de paus die van een herder en discipel van Christus is, en niet van een machtig persoon van deze wereld." Zo zag hij ook zijn taak binnen de katholieke kerk, die onder vuur lag vanwege een schandaal rond seksueel misbruik van kinderen en verscheurd werd door onderlinge strijd binnen de bureaucratie en leiding van het Vaticaan.
Hij werd gekozen met een duidelijk mandaat om de orde te herstellen, aldus insiders van het Vaticaan.
Maar naarmate zijn pausschap vorderde, kreeg hij felle kritiek van conservatieven, die hem beschuldigden van het "schenden" van lang gekoesterde tradities, beschuldigingen die hij ontkende. Hij wekte ook de woede op van progressieven, die vonden dat hij veel meer had moeten doen om de 2000 jaar oude kerk te hervormen.
Terwijl hij worstelde met interne verdeeldheid, werd Franciscus een "wereldwijde superster" in de ogen van vele katholieken en anderen die geïnteresseerd waren in het christelijk geloof. Hij trok enorme menigten aan op zijn vele buitenlandse reizen, terwijl hij onvermoeibaar pleitte voor "interreligieuze dialoog en vrede", waarbij hij de kant koos van de gemarginaliseerden, zoals migranten.
Hij nam ooit verschillende migranten mee aan boord van een vliegtuig om hen onderdak te bieden binnen het Vaticaan. En op zijn verjaardagen nodigde hij geen rijken en beroemdheden uit: de eregasten waren de daklozen, die volgens hem door de kerk waren vergeten.