• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Zwitserse reus UBS redt Credit Suisse

  WORTHY NEWS/COUTUREKRANT - 20 maart 2023 - BERN, ZWITSERLAND - De noodlijdende bank Credit Suisse is gered door haar Zwitserse rivaal UBS, nu 's werelds grootste centrale banken de handen ineenslaan om te voorkomen dat een bankencrisis zich wereldwijd uitbreidt. Zwitserse autoriteiten hebben UBS Group AG zondag overgehaald om rivaal Credit Suisse Group AG te kopen in wat analisten "een historische deal" noemden waardoor één van Europa's grootste banken ontstaat.

UBS betaalt 3 miljard Zwitserse frank (3,23 miljard dollar) ofwel ongeveer 3 miljard euro voor het 167 jaar oude Credit Suisse en neemt tot 5,4 miljard dollar (tot circa 5 miljard euro) aan verliezen over.De overeenkomst werd ondersteund door een massieve Zwitserse garantie en het transformatieproces zal naar verwachting eind 2023 zijn afgerond.

De Zwitserse regering heeft erop aangedrongen dat UBS haar kleinere rivaal overneemt nadat een plan voor Credit Suisse om tot 50 miljard frank ($54 miljard) ofwel ruim 50 miljard euro te lenen er niet in slaagde beleggers en klanten van de bank gerust te stellen.Credit Suisse behoort tot de 30 financiële instellingen die bekend staan als internationaal systeem banken, en autoriteiten maken zich zorgen over de gevolgen van een faillissement.Toch noemde Credit Suisse-voorzitter Axel Lehmann de verkoop "een duidelijk omslagpunt".

"Het is een historische, trieste en zeer uitdagende dag voor Credit Suisse, voor Zwitserland en voor de internationale financiële markten", aldus Lehmann. Lehmann voegde eraan toe dat de aandacht nu uitgaat naar de toekomst en in het bijzonder naar de 50.000 medewerkers van Credit Suisse, waarvan 17.000 in Zwitserland.

Colm Kelleher, de voorzitter van UBS, prees de "enorme kansen" die uit de overname voortvloeiden en benadrukte de "conservatieve risicocultuur" van zijn bank.Dit werd gezien als een subtiele uithaal naar de reputatie van Credit Suisse, dat een agressieve, op grotere winsten beluste bank is.

Kelleher ging echter gemakshalve voorbij aan schandalen bij UBS in het verleden en aan het feit dat de Zwitserse overheid het bedrijf ooit heeft gered nadat het in 2008 was gedwongen 50 miljard dollar af te schrijven op door Amerikaanse hypotheken gedekte effecten.UBS herstelde vervolgens zijn financiële situatie en probeerde zijn historische reputatie als betrouwbare vermogensbeheerder te herwinnen.

Kelleher zei dat de gecombineerde UBS Credit Suisse-groep een vermogensbeheerder zou creëren met meer dan $ 5 biljoen aan totaal belegd vermogen.

De stap van zondag kwam nadat aandelen van Credit Suisse en andere banken de afgelopen dagen waren gekelderd door de plotselinge ineenstorting van twee belangrijke regionale banken in de Verenigde Staten.

Vóór de aankondiging van zondag in Zwitserland gingen de Amerikaanse banken Silicon Valley Bank (SVB) en Signature Bank met grote snelheid failliet. Deze banken zijn het slachtoffer geworden van een klassieke bankrun, waarbij te veel depositohouders tegelijkertijd hun geld bij een bank opnemen.De faillissementen van SVB en Signature waren twee van de drie grootste in de Amerikaanse bankgeschiedenis, na die van Washington Mutual in 2008, en werden wereldwijd gevoeld.

Terwijl de onrust zich verspreidde, haastte Zwitserland, bekend als gastland voor verschillende van 's werelds meest gerespecteerde financiële instellingen, zich om verdere besmetting van het wereldwijde banksysteem te voorkomen in de aanloop naar de openstelling van de wereldmarkten.

Kort na de Zwitserse redding van Credit Swiss probeerden 's werelds grootste centrale banken de consumenten gerust te stellen. In een internationale reactie sinds het hoogtepunt van de COVID-19 pandemie heeft de Federal Reserve zich aangesloten bij centrale banken in Canada, Engeland, Japan, de Europese Unie en Zwitserland om de marktliquiditeit te vergroten.

Hun acties omvatten dagelijkse toegang tot een kredietfaciliteit voor banken die Amerikaanse dollars willen lenen als ze die nodig hebben, een praktijk die veel gebruikt werd tijdens de financiële crisis van 2008.Drie maanden nadat Lehman Brothers in de VS in september 2008 omviel, waren dergelijke kredietlijnen aangesproken voor 580 miljard dollar.

Ook tijdens de onrust op de markt in de beginfase van de COVID-19 pandemie in maart 2020 werden extra kredietlijnen uitgerold. Ondanks de snelle reddingsacties zijn de koersen van de aandelen gedaald bij diverse beurzen in Europa en Azië. Vooral de bankaandelen werden geraakt. Het aandeel UBS stond maandag morgen 7 procent lager. Ook Nederlandse en andere bankaandelen staan onder druk. In Nederland melden de ING  en AMRO bij de opening een daling van 4 procent.

Kort na de opening van de banken zei Third Bridge-analist Max Georgiou: "Vandaag is een van de belangrijkste dagen voor het Europese bankwezen sinds 2008, met verstrekkende gevolgen voor de sector."

"Deze gebeurtenissen zouden niet alleen de koers van het Europese bankwezen kunnen veranderen, maar ook die van de vermogensbeheersector meer in het algemeen", voegde hij eraan toe.

DE WAARDE VAN DE NIEUWE BANKCREATIE IS RUIM 5 BILJOEN EURO ... MÉÉR DAN HET TOTALE BRUTO NATIONALE PRODUCT VAN ZWITSERLAND ...