• De INFINITY collectie van BIGLI

  • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Omgang vragen voor kleinkind wordt makkelijker

  Voor opa’s en oma’s wordt het juridisch makkelijker om te vragen hun kleinkind te zien als de ouders daar niet aan meewerken. Na een positief advies van de Raad van State heeft minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming een wetsvoorstel over omgang voor grootouders met hun kleinkinderen naar de Tweede Kamer gestuurd.

Als grootouders hun kleinkind willen zien, kunnen ze naar de rechter stappen. De opa’s en oma’s moeten nu nog kunnen bewijzen dat ze in het verleden intensief contact met hun kleinkind hadden. Dat wordt ook wel een ‘nauwe persoonlijke betrekking’ genoemd.

Dat zal in de toekomst niet langer nodig zijn. De rechter kan zich hierdoor meteen richten op de vraag of een omgangsregeling in het belang is van het (klein)kind. Uit onderzoek blijkt dat grootouders nu soms niet kunnen vragen om een omgangsregeling, terwijl ze een hele belangrijke rol kunnen spelen. Voor veel kinderen zijn opa en oma een baken van rust en zorgen ze voor afleiding als er bijvoorbeeld sprake is van een scheiding.

“Zowel kleinkinderen als grootouders zijn grote verliezers als er buiten hun wil geen contact meer onderling is. Het leidt tot veel verdrietige situaties en kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van een kind. Het is daarom belangrijk hierop de wet aan te passen,”, stelt Minister Franc Weerwind vast.

Bij het vaststellen van een omgangsregeling kijkt de rechter eerst of het in het belang van het kind is. Dat blijft zo. De omgang kan bijvoorbeeld ook bestaan uit bellen met opa of oma of een beperkte omgangsregeling, als dit beter is voor het kind. (Al zijn er wel van die nare situaties waarbij ook dan het kind door de boze ouder 'gesouffleerd' wordt maar er is in ieder geval toch een vorm van het zeer nodige contact. Er worden nog steeds te veel grootouders en kinderen contacten ontnomen door al dan niet gerechtvaardigde wrok.)    

De inwerkingtreding van het wetsvoorstel is afhankelijk van behandeling in de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Wanneer opa’s en oma daadwerkelijk een beroep kunnen doen op de nieuwe regeling is hiervan afhankelijk en kan daardoor nog enige tijd duren.

MINISTER FRANC WEERWIND: GROOTOUDERS HEBBEN EEN BELANGRIJKE ROL BIJ KINDEREN ...

FOTO: MARTIJN BEEKMAN