• De INFINITY collectie van BIGLI

 • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

 • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

 • Paul Schulten 40 jaar in het vak

 • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

 • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

 • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

 • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Koos Van der Wal: de Friese hoedenontwerper

  De Friese hoedenontwerper Koos Van der Wal heeft zich op 1 mei 2023 vlak bij Leeuwarden gevestigd op de Martena Zathe in Koarnjum. De arty hoedenontwerper heeft daar een heel inspirerend atelier. Hij werkt namelijk in een soort landgoed Martena-State aan de rand van een park waar hij omringd wordt door de natuur en vooral veel prachtige oude bomen.

In deze rustige landelijke omgeving kan de hoedenontwerper zich goed concentreren. Er komen ook regekmatig wandelaars genieten van het mooie park in de omgeving waaronder vermoedelijk ook zowel dames als heren zijn die graag met een mooie hoed van de arty Koos Van der Wal zullen willen verschijnen. Hij is namelijk een moderne vakman die de eisen van de tijd verstaat. "Voor mij persoonlijk zijn alle ontwikkelingen nogal snel gegaan," reageert hij bij de hoge houten trappen die ons naar zijn atelierruimte leiden.

"Het is min of meer toeval dat ik in het hoedenvak terecht kwam," vertelt hij terwijl onze fotograaf vol bewondering enthousiast een set opbouwt. "Ik deed de opleiding Kunst&Design in Leeuwarden en begon in de periode '95 -2000 met de opleiding tekenen. Daar kwam ik een lerares tegen die zelf als beeldend kunstenaar met textiel werkt. Zij heet Wies Noest en is 75 jaar. Zij is heel aktief en door haar leerde ik spelen met materialen. Het was een topopleiding waar ik op zat maar die helaas niet meer bestaat..."

Dan heb je dus nog wel geboft... "Dat is zeker waar. Ik was daarvoor trouwens ook al creatief bezig. Ik stond op het toneel en schreef daarvoor teksten en liedjes. Maar toen ben ik overgestapt op textieldesign."

Wat omvat dat vak? "Je leert veel over styling en stoffen bedrukken. Maar in '97 deed ik een workshop bij een hoedenontwerper en dat was een ontdekking voor mij... Het was een bijna magisch moment toen ik leerde om de hoedenmal met vilt te omwikkelen... Ik kan het bijna niet omschrijven hoe dat voor mij was. Een heel apart moment. Het voelde als een soort van doorbraak in mijn ontwikkeling."

Vandaar dat je op zo'n kunstzinnig niveau die bekende hoed hebt ontworpen voor die wedstrijd waarbij de bekende couturier Paul Schulten je werk zag... Je werkt net zo perfect als hij. Alles wordt tot in de finesses afgewerkt. Dat zal hij wel appreciëren.

"Het was inderdaad een grote verrassing dat hij mij uitnodigde om met mijn hoeden aan zijn fantastische coutureshow mee te mogen werken. Dit is de kunstzinnige hoed waarmee ik toen die wedstijd heb gewonnen."

Er zijn maar weinig kunstzinnige couturehoeden die de laatste tijd wedstrijden winnen maar voor De Couturekrant kunnen het er nóóit genoeg zijn. Deze is zeker uniek ... Zoiets moois. Voor mij lijkt dit type hoed qua ontwerp een beetje op abstracte kunst. Daar krijg je vast veel zelfvertrouwen door! Ontwerp je trouwens al langer zowel hoeden voor dames als voor heren?

" Ja hoor. En ik hou ook rekening met speciale wensen van ieder van mijn hoedenklanten. In mijn atelier is er voor iedereen die van mijn stijl houdt een passende hoed te vinden voor de dag of voor speciale gelegeneheden. Ik geef ook workshops. Mocht iemand langs willen komen in het atelier, maak dan eerst wel even een afspraak."

HET NIEUWE ADRES VAN DE FRIESE ONTWERPER KOOS VAN DER WAL IS - VLAK BIJ LEEUWARDEN - JOUSSENWEI 6 - 9056 PX - KOARNJUM

De hoeden van Koos zijn ook te koop bij de Hoedenzaak CAPELLO in Nijmegen.

FOTO: JOHANNES ARENDSEN