• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Addy showt met koninklijke glamour in Palazzo Brancciato -1-

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Heftige anti-Israëlprotesten van studenten ook in Amsterdam

studentWORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 8 mei 2024 - AMSTERDAM/BOEDAPEST – Woensdag braken botsingen uit in het hart van Amsterdam toen de oproerpolitie geweld gebruikte tegen pro-Palestijnse demonstranten die probeerden zich aan te sluiten bij degenen die al een terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hadden bezet. De rellen van woensdag waren de laatste in een reeks van steeds gewelddadiger wordende protesten die zich door Europa verspreidden en eisten dat universiteiten de banden met Israël zouden verbreken vanwege de oorlog tegen Hamas in de Gazastrook.

De Nederlandse politie omsingelde de overgebleven demonstranten, die nog steeds een deel van de UvA bezetten. De meeste activisten werden gedwongen een universiteitsgebouw te verlaten waar meubels en radiatoren van de centrale verwarming werden beklad met verf en muren beklad met teksten als ‘Bevrijd Palestina’ en ‘Staakt-het-vuren nu’.

Verslaggevers zagen matrassen op de vloer, grote boodschappentassen met eten en drinken,  stapels maandverband, tandpasta en andere verzorgingsproducten als een teken dat de protesten grondig waren voorbereid. De confrontatie van woensdag kwam na dagen van onrust rond verschillende Nederlandse universiteiten waar meer dan 200 mensen werden vastgehouden, volgens schattingen van Worthy News&Nieuwspartner De Couturekrant op basis van politierapporten. Op de Universiteit Utrecht, zo'n 45 kilometer vandaan van de Nederlandse hoofdstad, heeft de politie 's nachts tientallen demonstranten aangehouden.

Net als in Nederland zijn er ook anti-Israëlprotesten gehouden op universiteiten in verschillende andere Europese landen, zoals de Sorbonne Universiteit in Parijs, Frankrijk, waar dinsdagavond 86 mensen werden gearresteerd wegens misdrijven waaronder opzettelijke schade, inbraak in een onderwijsinstelling en het verstoren van de orde, meldden Franse aanklagers.

Er werden arrestaties verricht nadat ongeveer honderd studentendemonstranten twee uur lang een collegezaal op de universiteit bezetten. In Parijs kwam de politie dinsdag tweemaal tussenbeide bij de prestigieuze Sciences Po Universiteit in Parijs om ongeveer twintig studenten uiteen te drijven die zich in de grote zaal hadden gebarricadeerd. Agenten kwamen binnen om andere studenten hun examens te laten afleggen en verrichtten twee arrestaties, aldus de aanklagers van Parijs. Volgens de universiteit konden de examens zonder incidenten plaats vinden.

De politie kwam de afgelopen week verschillende keren tussenbeide bij Sciences Po, waar demonstranten eisen dat de universiteit haar partnerschappen met Israëlische instellingen openbaar maakt. Volgens de universiteit zijn dertien studenten in hongerstaking.

In de Oost-Duitse stad Leipzig zei de universiteit dat dinsdagmiddag 50 tot 60 mensen een collegezaal hadden bezet, zwaaiend met spandoeken met de tekst: “Universitaire bezetting tegen genocide.” Het was een verwijzing naar de militaire acties van Israël in Gaza, die werden aangewakkerd doordat Hamas op 7 oktober ongeveer 1.200 mensen doodde en honderden anderen in Israël ontvoerde.

Israël ontkent genocide en waarschuwt burgers vaak wanneer het vermoedelijke Hamas-locaties zal aanvallen.

Toch barricadeerden demonstranten de deuren van de collegezalen van de universiteit van Leipzig van binnenuit en zetten tenten op op de binnenplaats, wat de universiteit ertoe aanzette de politie in te schakelen en een strafrechtelijke klacht in te dienen, zeiden functionarissen. Volgens de politie vond er in het gebied ook een pro-Israëlische tegenprotest plaats waarbij ongeveer 40 mensen betrokken waren. Er is naar verluidt een strafrechtelijke procedure gestart tegen 13 mensen in de collegezaal op verdenking van overtreding, maar er zijn geen arrestaties verricht.

Eerder ontruimde de politie aan de Vrije Universiteit van Berlijn een demonstratie nadat maar liefst 80 mensen een protestkamp hadden opgezet op de binnenplaats van de campus. De demonstranten die zich in de Duitse hoofdstad verzamelden, droegen de keffiyeh-sjaal, een symbool van wat zij ‘de Palestijnse zaak’ noemen, terwijl ze voor tenten zaten en met spandoeken zwaaiden.

Later probeerden ze kamers en collegezalen binnen te dringen om deze te bezetten, aldus de universiteit, die zei de politie te hebben gebeld om het protest te ontruimen.
De universiteit zei dat eigendommen beschadigd waren terwijl de lessen in sommige gebouwen die dag werden opgeschort. De Berlijnse politie zei dat ze enkele arrestaties hadden verricht wegens “het aanzetten tot haat en overtreding.”

De protesten hebben zich verspreid naar drie universiteiten in Zwitserland: Lausanne, Genève en Zürich. De Universiteit van Lausanne zei dat zij “van mening is dat er geen reden is om deze betrekkingen te verbreken” met Israëlische universiteiten, zoals demonstranten eisten. In Oostenrijk kamperen sinds donderdag laat tientallen demonstranten op de campus van de Universiteit van Wenen, waar ze tenten opzetten en spandoeken ophangen.

Meer dan 100 studenten bezetten ook de Universiteit Gent, in België, tijdens een ‘klimaat en Gaza’-protest dat ze willen verlengen tot woensdag. Het was niet meteen duidelijk wat zorgen over het klimaat te maken hebben met het gewapende conflict in Gaza. Terwijl demonstranten naar verluidt sit-ins uitvoerden bij instellingen in Vlaanderen en Brussel, beschreef de Belgische premier, Alexander De Croo, de demonstraties als een te verwachten resultaat. “Als ik zo oud was als zij, zou ik me waarschijnlijk bij hen aansluiten”, zei hij tegen de Belgische publieke omroep RTBF.

Er zijn ook kampen opgezet en de afgelopen weken vonden er protesten plaats op universiteiten in andere Europese landen, waaronder Groot-Brittannië, Ierland, Finland, Denemarken, Italië en Spanje. Dinsdag braken er ook botsingen uit tussen politie en demonstranten tijdens een pro-Palestijnse bijeenkomst in het centrum van Athene. Meer dan 300 mensen droegen Palestijnse vlaggen en spandoeken met de tekst “Handen af van Rafah!” verzamelden zich buiten het parlementsgebouw in de Griekse hoofdstad, zeiden getuigen.

Joodse mensen hebben hun bezorgdheid geuit over waargenomen antisemitische leuzen die tijdens deze en andere protesten en aanverwante aanvallen en pogingen tot intimidatie werden geuit. Israël heeft gezworen Hamas te vernietigen en zegt dat “de terroristische groepering verantwoordelijk was voor de ergste wreedheden tegen Joden sinds de Holocaust”, ook wel bekend als de Shoah. Volgens het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid zijn bij het Israëlische vergeldingsoffensief bijna 35.000 mensen om het leven gekomen, maar deze cijfers zijn moeilijk onafhankelijk te verifiëren.

Naarmate de botsingen voortduren, neemt het antisemitisme toe, ook in Nederland, waar de autoriteiten woensdag onthulden dat drie ‘struikelstenen’ met geweld uit een straat in Dordrecht waren verwijderd, wat schokgolven veroorzaakte in deze stad in de provincie Zuid-Holland. De struikelstenen, of ‘Stolpersteine’ zoals ze gewoonlijk worden genoemd, werden tijdens de Tweede Wereldoorlog geplaatst ter nagedachtenis aan Joodse inwoners van Dordrecht. De Stichting Stolpersteine Dordrecht zei dat zij “het initiatief in 2004 startte en 201 struikelblokken opstelde”.

De ontbrekende stenen – die de deportatie en uitroeiing van joden door de nazi’s tachtig jaar geleden herdenken – werden op het trottoir geplaatst ter nagedachtenis aan de joodse familie Cohen de Heer.  Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël zei dat iemand met een “zieke geest” hiervoor waarschijnlijk verantwoordelijk was, slechts enkele dagen nadat Nederland de oorlogsdoden herdacht