• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

 • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

 • Paul Schulten 40 jaar in het vak

 • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

 • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

 • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

 • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

 • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

 • Agu presenteert Undyed Bikewear

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

AstraZeneca trekt COVID-vaccin in na controverse

vaccinWORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 9 mei 2024 - LONDEN/BOEDAPEST – AstraZeneca trekt zijn controversiële coronavirusvaccin in, dat naar eigen zeggen miljoenen levens heeft gered, maar dat kritiek heeft gekregen vanwege gevallen van ernstige bloedstolling. De beslissing kwam maanden nadat de Brits-Zweedse farmaceutische gigant toegaf dat het medicijn zeer zeldzame maar levensbedreigende verwondingen kon veroorzaken, zoals bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes.

Het Europees Geneesmiddelenbureau heeft ook de terugtrekking aangekondigd, merkte Worthy News &Nieuwspartner De Couturekrant, wat betekent dat het Vaxzevria-vaccin niet langer geautoriseerd is om in landen van de Europese Unie op de markt te worden gebracht of verkocht. Vaxzevria, ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Oxford, was één van de belangrijkste COVID-19-vaccins ter wereld, met meer dan 3 miljard doses geleverd sinds de eerste dosis op 4 januari 2021 in Groot-Brittannië werd toegediend.

In een verklaring zei AstraZeneca dat de beslissing werd genomen omdat er nu een verscheidenheid aan nieuwere vaccins beschikbaar is die zijn aangepast om zich op COVID-19-varianten te richten. Dit heeft geleid tot een afname van de vraag naar het AstraZeneca-vaccin, dat niet langer wordt geproduceerd of geleverd. Vorig jaar bedroeg de omzet van Vaxzevria slechts $ 12 miljoen. Vóór die daling “werden volgens onafhankelijke schattingen alleen al in het eerste jaar van gebruik ruim 6,5 miljoen levens gered en werden er wereldwijd ruim 3 miljard doses geleverd”, aldus het bedrijf.

Onze inspanningen zijn erkend door regeringen over de hele wereld en worden algemeen beschouwd als een cruciaal onderdeel van het beëindigen van de wereldwijde pandemie. We zullen nu samenwerken met toezichthouders en onze partners om een duidelijk pad voorwaarts te bepalen om dit hoofdstuk en een belangrijke bijdrage aan de COVID-19-pandemie af te ronden. AstraZeneca, bekend om zijn populaire kankermedicijnen kreeg echter in de Covid-19-crisis ondanks weinig ervaing de kans tot het ontwikkelen van vaccins. Maar het succes van Vaxzevria was verre van gegarandeerd.

Kort nadat de uitrol begon, kwam het bedrijf onder vuur te liggen van beleidsmakers en gezondheidsfunctionarissen in Europa en de Verenigde Staten vanwege misstappen, onder meer tijdens klinische onderzoeken.

Het bedrijf heeft cruciale informatie over bijwerkingen weggelaten uit publieke verklaringen, waaronder informatie over het bloedstollingsprobleem. Productievertragingen zetten ook de betrekkingen met de EU-leiders onder druk.  In april 2021 adviseerden de Britse autoriteiten om jongeren onder de dertig een alternatieve prik te geven nadat de Britse drugsregulator had vastgesteld dat 79 mensen na vaccinatie zeldzame bloedstolsels hadden opgelopen – van wie er 19 waren overleden.

De toezichthouder zei dat dit “geen bewijs was.” De prik had de stolsels veroorzaakt, maar de verbinding werd steeds steviger. Snel vooruit: AstraZeneca wordt nu geconfronteerd met een groepsactierechtszaak in Groot-Brittannië, aangespannen door advocatenkantoor Leigh Day namens 51 eisers vanwege verwondingen die naar verluidt zijn veroorzaakt door Vaxzevria.

Twaalf van de eisers treden op namens een dierbare die is overleden als gevolg van een complicatie die naar verluidt is veroorzaakt door het vaccin en verband houdt met het bloedstollingsprobleem.

Gevraagd naar de rechtszaak zei een woordvoerder van AstraZeneca: “Ons medeleven gaat uit naar iedereen die dierbaren heeft verloren of gezondheidsproblemen heeft gemeld… Uit de hoeveelheid bewijsmateriaal uit klinische onderzoeken en gegevens uit de praktijk blijkt dat het AstraZeneca-Oxford-vaccin voortdurend is onderzocht. Er is aangetoond dat het een aanvaardbaar veiligheidsprofiel heeft, en toezichthouders over de hele wereld stellen consequent dat de voordelen van vaccinatie opwegen tegen de risico’s van uiterst zeldzame potentiële bijwerkingen.”

Dr. Michael Head, een senior research fellow op het gebied van de mondiale gezondheidszorg aan de Universiteit van Southampton in Engeland, beweerde dat de boodschapper-RNA (mRNA)-vaccins van Pfizer en Moderna “in wezen betere producten” waren.

Ze kregen echter ook vragen over de bijwerkingen.

De nieuwere mRNA-vaccins gebruiken genetisch materiaal om cellen te instrueren om het coronavirus-spike-eiwit te maken, wat er op zijn beurt voor zorgt dat het lichaam antilichamen aanmaakt om een daadwerkelijke COVID-infectie te bestrijden, zeggen experts.

De COVID-injectie van AstraZeneca maakt gebruik van een verkoudheidsvirus dat veel voorkomt bij chimpansees als virale vector om het piekeiwit van het coronavirus naar de cellen te transporteren. Verwacht werd dat de terugtrekking van AstraZeneca de druk op regeringen zou vergroten om het vaccinbeleid te onderzoeken.