• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

 • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

 • Paul Schulten 40 jaar in het vak

 • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

 • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

 • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

 • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

 • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

 • Agu presenteert Undyed Bikewear

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

De Mesdag Collectie brengt de Franse kunstenaar Rosa Bonheur

mesdag.jpgNaamloosDEN HAAG - Mooi voor kunstminnaars en dierenliefhebbersd om naar uit te kijken: Dit najaar presenteert De Mesdag Collectie de eerste tentoonstelling van de Franse kunstenaar Rosa Bonheur (1822-1899) in Nederland.  Met haar doorvoelde, monumentale schilderijen van dieren groeide Rosa Bonheur uit tot een van de beroemdste kunstenaars in haar tijd. Als onafhankelijke vrouw leidde ze een eigengereid leven, dat haaks stond op de conventies van de 19de eeuw.

Bonheur was de eerste vrouw die werd benoemd tot Officier van het Légion d’honneur, de hoogste Franse onderscheiding. In de loop van de 20ste eeuw raakte ze echter in de vergetelheid. Sinds de laatste jaren is er een hernieuwde waardering voor haar werk.

Bonheur koos als één van de eerste vrouwen voor een boblijnkapsel en droeg zowel broeken als rokken. Als ongehuwde vrouw koesterde ze haar onafhankelijkheid op haar eigen, zelf verworven landgoed nabij het bos van Fontainebleau. Daar vulde ze haar leven naar eigen wens in, grotendeels in gezelschap van haar jeugdvriendin Nathalie Micas en later de Amerikaanse kunstenaar Anna Klumpke.  

‘Rosa Bonheur was in Frankrijk een belangrijk boegbeeld voor vrouwen in de kunst, net zoals Sientje Mesdag-van Houten dat was in Nederland. Hoewel Bonheurs kunst diepgeworteld is in de 19de eeuw, is het interessant om via haar werk te reflecteren op het heden.’

Renske Suijver, conservator van De Mesdag Collectie legt uit waarom deze Ftanse kunstenaar super-intrigerend is afgezien van haar talentvolle kunstwerken:  :
Rosa Bonheur had een bijzondere liefde voor dieren en was gevoelig voor het leed dat ze moesten ondergaan in de slachthuizen. Op haar erf hield ze tientallen diersoorten, waaronder schapen, paarden, apen, honden, vogels en zelfs leeuwen. Ze streefde ernaar dieren zo objectief mogelijk af te beelden en tegelijkertijd door te dringen tot hun ziel. Want die hadden dieren, geloofde ze. Een voor die tijd vooruitstrevende opvatting.

Bonheur wandelde met haar apen, knuffelde met haar leeuwen en fotografeerde dode dieren in verschillende houdingen om ze zo nauwkeurig mogelijk te bestuderen. Ter voorbereiding op haar grote schilderijen vervaardigde Bonheur talloze schetsen en studies om haar onderwerpen zo goed mogelijk te leren kennen. Mede hierdoor ontwikkelde ze een eigen stijl, waarbij ze de vrije kracht en ziel van de dieren tot uitdrukking wist te brengen.

Rosa Bonheur. De kracht van het dier richt zich op Bonheurs liefde voor dieren en haar studieuze werkwijze. De tentoonstelling toont diverse landschapsstudies, tekeningen, olieverfschetsen en sculpturen, waarin het maakproces goed zichtbaar is. De werken sluiten daarmee aan bij de voorliefde van Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten, die veel schetsmatige werken van collega-kunstenaars verzamelden.

Rosa Bonheur. De kracht van het dier is vanaf 20 september 2024 tot en met 19 januari 2025 te zien in De Mesdag Collectie in Den Haag.  

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Rosa Bonheur. Bezield dierschilder, het eerste Nederlandstalige boek over Rosa Bonheur, uitgegeven door uitgeverij Waanders.

Eerste tentoonstelling van baanbrekende Franse kunstenaar Rosa Bonheur in Nederland is vanaf 20 september 2024 t/m 19 januari 2025 te zien.

Meer over De Mesdag Collectie:  Het museum De Mesdag Collectie beheert de grootste collectie werken buiten Frankrijk van de schilders van Barbizon en heeft een representatieve collectie Nederlandse 19de-eeuwse kunst. De collectie is samengesteld door het schildersechtpaar Mesdag-van Houten. Zij hebben veel studies van collega-kunstenaars bijeengebracht die inzicht geven in het artistieke maakproces. De exposities is ook heel interessant voor vakmensen op het gebied van de schilderkunst.

De nadruk op natuurbeleving komt in hun verzameling duidelijk naar voren. De Mesdag Collectie is in beheer van de Stichting Van Gogh Museum.

Afbeelding: Edouard Dubufe en Rosa Bonheur, Portret van Rosa Bonheur, 1857. Olieverf op doek, 130,5 × 97 cm, Musée d’Orsay, Parijs, in permanent bruikleen aan het Musée national des châteaux de Versailles et de Trianon.

Foto: GrandPalaisRmn (Château de Versailles) / Gérard Blot

Eerste tentoonstelling van baanbrekende Franse kunstenaar Rosa Bonheur in Nederland in: 
De Mesdag Collectie - Laan v. Meerdervoort 7-F - Den Haag