Ministerraad stemt in met asielplannen minister Faber
De ministerraad heeft ingestemd met een reeks wetsvoorstellen van minister Faber (Asiel en Migratie) die gericht zijn op het aanpassen van het asielbeleid. De voorstellen worden nu ter advies voorgelegd aan de Raad van State.
Volgens minister Faber zijn de maatregelen bedoeld om de instroom in het asielsysteem te beperken en de terugkeer van afgewezen asielzoekers te bevorderen.
Een overzicht van de plannen werd verstrekt door het Ministerie van Asiel en Migratie. Het betreft een voorstel om over te kunnen gaan tot de aanpassingen van wetten.
Als verwacht gaat het om de Asielnoodmaatregelenwet.
Daarbij worden dan onder deze wet permanente verblijfsvergunningen afgeschaft en wordt de geldigheidsduur van asielvergunningen beperkt tot drie jaar.
Verder worden de regels voor nareis beperkt tot kerngezinnen en krijgen uitvoeringsorganisaties meer middelen om de efficiëntie van asielprocedures te verhogen.
Voorgesteld wordt ook het Tweestatusstelsel
Dit voorstel introduceert een onderscheid tussen vluchtelingen en mensen die om andere redenen bescherming krijgen. Voor deze laatste groep worden strengere eisen gesteld aan gezinshereniging, zoals een wachttijd, beschikbaarheid van huisvesting en voldoende inkomen.
En de Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring
De voorgestelde wijzigingen omvatten onder meer het strafbaar stellen van het niet meewerken aan uitzetting en extra bevoegdheden voor uitvoeringsorganisaties om gegevens te delen die helpen bij het vaststellen van de herkomst van vreemdelingen.
Voortbouwen op eerdere maatregelen
Minister Faber benadrukt dat deze wetsvoorstellen voortbouwen op eerder aangekondigde maatregelen, zoals de invoering van grenscontroles, het uitbreiden van mogelijkheden om criminele vreemdelingen uit te zetten en het beëindigen van de landelijke vreemdelingenvoorziening per 1 januari 2025.
Volgens de minister is het pakket maatregelen een reactie op de maatschappelijke druk om de druk op asielopvang, huisvesting, zorg en onderwijs te verlichten. “Met minder instroom en meer terugkeer kunnen we deze uitdagingen beter beheersen,” aldus Faber. De voorstellen zijn nu in behandeling bij de Raad van State, die advies zal uitbrengen. Het is nog onduidelijk hoe snel deze plannen wetgeving kunnen worden en wat de precieze impact zal zijn op betrokken partijen.
Het pakket maatregelen heeft al geleid tot discussies over de gevolgen voor vluchtelingen en de juridische haalbaarheid. Verschillende maatschappelijke organisaties en experts hebben zowel steun als kritiek geuit.