EU verliest economische strijd met VS en China
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 12 september 2024 - BRUSSEL —Mario Draghi heeft gewaarschuwd dat de Europese Unie jaarlijks een verhoging van de uitgaven van ongeveer 800 miljard euro ($883 miljard) nodig heeft, in ombinatie met snelle beslissingen en gecoördineerd met industrieel beleid, als ze economisch gelijke tred wil houden met rivalen de Verenigde Staten en China.
In een langverwacht rapport dat is aangevraagd door de uitvoerende Europese Commissie van de EU, uitte de voormalige chef van de Europese Centrale Bank en de Italiaanse premier twijfels over de huidige "vergroenende" laten-we-de-aarde-redden-aanpak van de EU en haar meer digitale economie in een tijd van toegenomen wereldwijde spanningen.
"We gaan een samenleving worden die in feite krimpt," zei Draghi in Brussel toen hij zijn ideeën presenteerde om de economie van het blok van 27 landen van 450 miljoen mensen nieuw leven in te blazen en de vloedgolf van Amerikaanse en Chinese dominantie tegen te houden. Vorige week werd hij 77 jaar en journalisten merkten op dat die viering een rol speelden in de sombere analogie: "We delen deze taart die steeds kleiner wordt ― met een kleiner aantal mensen."
De EU zou bang moeten zijn voor haar zelfbehoud nu ze te maken krijgt met een "langzame en pijnlijke achteruitgang", aldus Draghi's harde rapport.
Zijn oproepen tot extra investeringen van 750-800 miljard euro - gelijk aan 5% van de jaarlijkse economische output van de EU - werden echter niet enthousiast ontvangen door lidstaten zoals Duitsland en Nederland, die tot de belangrijkste nettobetalers aan de EU behoren. Duitsland zelf worstelt om zijn lang vereerde auto-industrie draaiende te houden, terwijl Nederland al te maken heeft met massale stakingen over pensioenhervormingen.
Toch zei Draghi dat het geld nodig was om een veerkrachtigere economie op te bouwen en de voorheen hoge groeiende productiviteitscijfers te herwinnen. "Het is 'Doe dit', of het wordt een langzame doodsangst,' waarschuwde Draghi. Draghi's rapport zei dat EU-landen al hadden gereageerd op de nieuwe realiteit, maar voegde eraan toe dat een gebrek aan coördinatie hun effectiviteit beperkte.
Hij merkte op dat verschillende subsidieniveaus tussen landen de interne markt verstoorden, fragmentatie de schaal beperkte die nodig was om op mondiaal niveau te concurreren, en het besluitvormingsproces van de EU complex en traag was.
Verschillende leden van het Europees Parlement van de EU verwelkomden het rapport en zeiden dat het een "wake-up call" was voor EU-lidstaten en beleidsmakers in Brussel. "We moeten snel en significante actie ondernemen op het gebied van het concurrentievermogen van de EU", zei Christian Ehler, een Duitse parlementariër van de centrumrechtse Europese Volkspartij (EVP).
Maar Martin Schirdewan, één van de covoorzitters van het meest linkse blok van het Parlement (The Left), veroordeelde het rapport als het werk van lobbyisten uit de industrie die de politieke agenda bepalen. "Ik vrees dat het rapport, ook al voldoet het niet aan wat er nu nodig is, behoorlijk invloedrijk zal zijn."
Hij zei dat hij vreest dat de Europese Commissie en de liberale en conservatieve blokken van het Parlement “altijd naar dit rapport zullen verwijzen als een soort draaiboek voor een Europese industrie- en economische strategie.”