Bewegen na de bevalling is vaak geen haalbare kaart
Voor veel moeders is het na een bevalling niet vanzelfsprekend om weer actief te sporten of te bewegen. De wil is er vaak wel, maar de omstandigheden maken het moeilijk. Dat blijkt ook uit onderzoek van het Mulier Instituut (door Mirjam Stuij), waaruit naar voren komt dat moeders na de geboorte van hun kind beduidend minder aan bewegen toekomen.
Dat is niet vreemd. Een bevalling vraagt veel van het lichaam en het herstel kost tijd – de ene vrouw herstelt sneller dan de andere, maar een pauze is altijd nodig. Tegelijkertijd ligt de zorg voor het kind in de praktijk nog steeds vooral bij de moeder. Die eerste maanden zitten vaak vol nachtelijke voedingstijden, huiluurtjes en het constante gevoel ‘aan’ te moeten staan.
Op papier is bewegen goed voor herstel en welzijn. In werkelijkheid hebben jonge moeders vaak hun handen vol. En dat zie je terug in de cijfers: waar het beweeggedrag van vaders nauwelijks verandert, daalt het bij moeders zichtbaar. Niet door gebrek aan motivatie, maar door simpelweg geen ruimte in tijd of energie.
Het Kenniscentrum voor Sport en Bewegen doet goed werk door aandacht te vragen voor het belang van bewegen in de periode na de bevalling. Tegelijk zou het mooi zijn als er nog meer aandacht komt voor de realiteit waarin moeders zich bevinden. Want bewegen is waardevol, maar herstel gaat voor.
Misschien is het tijd om anders naar ‘bewegen’ te kijken. Wandelen met de kinderwagen, even rekken op het tapijt, of een rustige yogaserie op een matje in de slaapkamer – dát zijn bewegingen die passen bij deze fase van het leven. Geen prestatie, maar aandacht.
Wie ruimte maakt voor herstel en mildheid, helpt vrouwen uiteindelijk sterker terug te komen dan wanneer er druk op ligt. En dat verdienen ze, allemaal.
SOMS HEBBEN VROUWEN VOORAL RUST NODIG ... RUST EN VREDE ....