Nederland wil graag voorop lopen in slimme biotechnologie
DEN HAAG - 11 april 2025 - Biotechnologie kan ons helpen om gezonder te leven, slimmer voedsel te maken en minder afval te produceren.
Nederland wil daarom in 2040 graag bij de wereldtop horen als het gaat om het bedenken én toepassen van dit soort slimme oplossingen.
De regering wil zorgen dat nieuwe vindingen sneller uit het laboratorium komen en echt iets gaan betekenen voor mensen en bedrijven. Denk aan medicijnen op maat, betere plantenrassen of biobased materialen.
Daarvoor wordt flink geïnvesteerd: alleen al via het Nationaal Groeifonds gaat er bijna 1,3 miljard euro naar biotechnologie. Hierover worden veel besluiten genomen op verschillende ministeries en plannen doorgesproken waarna er concepten gereed gemaakt moeten worden voor de praktische uitvoering.
Als je niet zelf werkt op een terrein dat hiermee te maken heeft heb je er doorgaans geen idee van dat er niet alleen op korte maar ook voor de lange termijn druk gewerkt wordt vanuit het kabinet ook aan dit soort belangrijke onderwerpen.
Het is dus niet waar dat wat men graag zegt 'daar in Den Haag niets gebeurt.' Er gebeurt heel veel waarvan wij niet op de hoogte zijn en waarvan het bovenstaande slechts een klein onderdeel is. Er wordt ook vaak onterecht heel smalend verkondigd dat kamerleden 'zich niet laten zien en niets uitvoeren' maar dat komt omdat we niet goed kunnen inschatten wat ze doen. Er wordt juist ontzettend veel besproken door kamerleden in commissies waarvoor veel kennis van zaken nodig is maar daarvoor is veel overleg nodig en tijd.
Alleen bepaalde zaken worden belicht door de media. Dat kan ook moeilijk anders. Maar voor bijvoorbeeld het vooruit denken en plannen moet er heel veel geregeld worden om het daarvoor noodzakelijke budget zo goed mogelijk te besteden. Uitgaande van ervaring kun je in grote lijnen plannen maar er kunnen ook in de toekomst veranderingen optreden waar je nu nog geen zicht op hebt.
Daarom wordt er ook gekeken of regels eenvoudiger kunnen worden toegepast en of er plekken kunnen komen waar bedrijven veilig kunnen experimenteren met nieuwe technieken.
De plannen sluiten aan bij Europese ideeën om minder afhankelijk te zijn van landen buiten de EU, bijvoorbeeld op het gebied van medicijnen of grondstoffen.
Kortom: Nederland wil een slimme koploper zijn, niet achteraan bungelen. En zolang er meer mensen dit beseffen en bereid zijn er ruimte voor te bieden kan er ook op allerlei andere zich ontwikkelende gebieden veel positiefs tot stand worden gebracht.
.