• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Addy showt met koninklijke glamour in Palazzo Brancciato -1-

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Centraal Museum verwerft werk van drie modeontwerpers

MODAUTRECHT - Het Centraal Museum heeft drie aanwinsten toegevoegd aan de museale collectie: een sculpturale jurk van modeontwerper Mohamed Benchellal, winnaar van het Cultuurfonds Mode Stipendium 2023, een Roukia kast gemaakt door designer Mina Abouzahra en een silham (een kledingstuk dat lijkt op een cape) gemaakt door Maison ARTC.

Deze nieuwste collectiestukken maken onderdeel uit van de tentoonstelling MOḌA - Moroccan Fashion Statements in het Centraal Museum, die op 3 oktober 2024 onder grote belangstelling is geopend door Koningin Máxima. Voor de feestelijke gelegenheid droeg de koningin zelf een ontwerp van BENCHELLAL.

Mohamed Benchellal: “Ik vind het heel inspirerend om te bedenken dat dit ontwerp over honderd jaar nog steeds getoond kan worden in musea en het voelt als een enorme eer om daar onderdeel van te zijn. Tentoonstellingen als MOḌA en de jaarlijkse uitreiking van het Cultuurfonds Mode Stipendium tonen de veelzijdigheid van mode. Wat mij betreft mag mode in Nederland nog veel meer gevierd worden.”

De aangekochte werken van BENCHELLAL, Abouzahra en Maison ARTC vormen een waardevolle toevoeging, omdat zij hedendaagse mode en design als kunstvorm en cultureel fenomeen in de schijnwerpers zetten. Naast deze drie werken overweegt het Centraal Museum om meer stukken uit MOḌA aan de collectie toe te voegen.

Ninke Bloemberg, conservator mode bij het Centraal Museum:  “De ontwerpen van deze drie toonaangevende makers hebben elk een heel onderscheidende stijl. Ze staan bovendien voor een eigen verhaal, terwijl ze hun Marokkaanse roots delen. Maison ARTC creëert unieke, gelaagde silhouetten, Mina Abouzahra verbindt het Marokkaans erfgoed met Dutch design en BENCHELLAL zorgt er met zijn sculpturale ontwerpen voor dat de internationale modewereld verder kijkt dan steden als Parijs. Deze werken vertellen de belangrijke bewegingen die onderliggend zijn aan de tentoonstelling MOḌA. Als Centraal Museum kunnen we ook in de toekomst deze veelzijdigheid blijven tonen.”

Het Centraal Museum beschikt over een modecollectie van ruim tienduizend objecten, variërend van korsetten uit de negentiende eeuw tot hedendaagse ontwerpen van Iris van Herpen. Het museum organiseert regelmatig grote modetentoonstellingen, zoals eerder Voices of Fashion: Black Fashion, Beauty & Styles, Duran Lantink: Old Stock en de solotentoonstelling van Jan Taminiau, samengesteld door conservator mode Ninke Bloemberg.

Het Centraal Museum werkte voor (mode)tentoonstellingen vaak al in een vroeg stadium samen met veel ontwerpers aan wie het Cultuurfonds Mode Stipendium toegekend is.
In de tentoonstelling MOḌA zetten ruim vijftig makers met Marokkaanse roots de toon.

Grote internationale namen en lokale talenten uit Utrecht brengen zowel expliciete als subtiele fashion statements die uitdagen om anders te kijken en te denken. Het is een kennismaking met de veelzijdigheid van Marokkaanse modes, rijk aan symboliek en vakmanschap, die lange tijd gezien werden als folkloristisch of oriëntaals.

Co-curatoren Zineb Seghrouchni (DAR Cultural Agency) en conservator mode Ninke Bloemberg creëerden MOḌA op basis van gesprekken met diverse gemeenschappen en experts, met als doel onderbelichte (mode)verhalen te tonen.

Naast de tentoonstelling, die tot 2 maart 2025 te zien is, wordt een deel van de ontwerpen en objecten met hun verhalen opgenomen in de collectie van het Centraal Museum.

DEZE CREATIE VAN BENCHELLA IS ÉÉN VAN DE AANWINSTEN VAN HET CENTRAAL MUSEUM ...

IN DE WERELD WAAR SCULPTUUR COUTURE ONTMOET ...

FOTO: ALMICHAEL FRAAY